58 годишна Хрватка на социјалните мрежи запознала маж од Америка, кој ѝветил дека ќе дојде во Хрватска поради неа, му уплатила 15.000 евра, а потоа сфатила дека е измамена.

Во полициската пријава навела дека на почетокот на оваа година ја контактирал американски војник кој, ѝкажал дека е на мисија во Сирија при што ја убедил дека сака да дојде во Хрватска затоа што е заљубен во неа и сакал сериозна љубовна врска.

Тој ја замолил да му уплати пари за да ѝ испрати пакети со помош, со ветување дека ќе ѝ ги врати парите. Во повеќе наврати му платила околу 15.000 евра и му купила и испратила два мобилни телефони со вкупна вредност од околу 2.500 евра. Тој не ѝ ги вратил парите ниту пак дошол во Хрватска.

Полицијата го истражува случајот и трага по сторителот на делото.