Мило Ѓукановиќ му одговори на Јоханес Хан за тендециозното прашање во Скопје

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека ставот на официјална Подгорица е јасен дека Црна Гора сака перспектива во ЕУ, и нема потреба да се, како што рече, замаглува суштината на она што е помеѓу земјите на ЕУ и земјите кандидати - успешни преговори и желбата на кандидатите да станат побрзо полноправни членови.

Мило Ѓукановиќ оваа изјавава ја даде како одговор на изјавата на еврокомесарот за проширување, Јоханес Хан, кој неодамна во Скопје рече дека Црна Гора е лидер во регионот кога станува збор за европската интеграција, но дека преговорите може да биде прекинати доколку не се реши неодамнешниот напад врз новинарката Оливера Лакиќ.

"Јас немам некој посебен коментар за ставот на комесарот, неговиот одговор повеќе го гледам како резултат на тенденциозно прашање. Нашиот став е јасен -. Ние сакаме европска перспектива", рече тој и додаде дека судбината на ЕУ ќе зависи од нејзините "вештини Унијата да ја надмине сопствената криза ".

Ѓукановиќ вели дека навистина е неопходно да се запрашате кој има корист од она што се случи со новинарката Лакиќ.

"Не треба да се биде особено паметен ниту пак се потребни посебни вештини да се дојде до заклучок дека прво, тоа не им одговара на оние кои се на власт. Тоа е дефинитивно нечесно дело, на некој кој сака на тој начин да предизвикува штета на Црна Гора и нејзината политика, а ние дополнително сме поттикнати да сториме сé за да стигнеме до одговорните и извршителите на овој нечесен чин ", рече Ѓукановиќ.

Поврзани

Најнови вести

Коментари