Македонија нема рок за да го спроведе францускиот предлог. Кога ќе го исполни – тогаш ќе се отвори првата фаза од преговарачкиот процес изјави синоќа бугарскиот министер за надворешни работи Николај Милков во интервју за БТВ тој рече дека бугарија е подготвена да им помогне на граѓаните со бугарска самосвест во македонија во правната битка што  ја водат пред домашните и меѓународните судови.