По информациите за поставени експлозиви во основните училишта во Белград, пристигна нова закана – информации дека биле поставени бомби на мостовите во Белград, како и во трговскиот центар Ада.

Министерот за внатрешни работи Александар Вулин изјави дека против Србија се води специјална војна, како и дека се работи за скапи хакерски напади.

Зборувајќи за нанесената економска штета, вели дека се работи за многу скапи хакерски напади.

– Само вредноста на опремата потребна за удар со таков обем и сила како што беше денес, надминува сто илјади евра, но штетата нанесена во изгубеното работно време и суспензијата на економијата е во милиони. За да се разбере колку е организиран и скап нападот, информациите говорат и дека опремата се уништува веднаш по нападот, за да не може со сигурност да се утврди каде се случил нападот. Пријавите за експлозивни направи се во функција на вознемирување, ширење паника и нанесување штета на економијата на нашата земја – рече Вулин.

Покрај училиштата, заканувачки извештаи ги погодија и трговските центри. Колкава е економската штета ќе покаже анализите во наредните денови, но на пример просечната месечна закупнина по метар квадратен е минимум 29 евра.

Нето деловниот приход на еден од најпосетуваните центри е на пример околу 8 милиони евра