Истражувањата покажуваат дека ги поддржуваат околу 14 отсто од приврзаниците на владејачката српска Прогресивна партија.СНС).

Откако минатата сабота илјадници луѓе еден час ги блокираа патиштата во неколку градови и го блокираа автопатот Ниш-Белград-Загреб, претседателот Александар Вучиќ рече дека протестите се кршење на законот и удар врз уставните слободи и слободата на движење, а премиерката Ана Брнабиќ и министерот за внатрешни работи Александар Вулин ги нарекоа „фашизам“.

Тензиите и инцидентите на работ на посериозни судири ги предизвикаа групи маскирани млади момчиња кои ги нападнаа демонстрантите, а багер управуван од поддржувачи на СНС тргна во Шабац, што заврши со тепачка во која учествуваа маскирани млади мажи со летви и гумени чекани. Властите ги бранеа, нарекувајќи го бунт на луѓето на кои им е ускратена слободата на движење.

Соочен со бран на незадоволство, српскиот претседател во вчера вечер во јавното обраќање рече дека „Србија никогаш нема да биде во граѓанска војна“ и најави дека полицијата нема да интервенира на претстојниот протест доколку „не се загрозени човечки животи, имоти и институции“. .

„Не ми паѓа на памет да ја слушам улицата и да служам на улицата“, рече Вучиќ, додавајќи дека Рио Тинто го „донесе претходната влада“ и дека во Меморандумот за разбирање потпишан од владата на Ана Брнабиќ во 2017 година е наведена подготвеност на двете страни да соработуваат во истражувачкиот проект за литиум „без никаква законска обврска и одговорност на која било страна“. Тој рече дека литиумот е „важен за Србија“ и нагласи дека „првиот ќе биде против проектот“ доколку не е задоволен од студијата за изводливоста на експлоатација на литиум.

Анкетите на јавното мислење спроведени од независниот истражувачки и издавачки центар „Демостат“ во последните четири месеци покажуваат дека „политичката боја на еколошките протести е видлива врз основа на тоа што ги поддржуваат 14 отсто од приврзаниците на Српската напредна партија и слични“.

Од друга страна, 68 отсто се поддржувачи на опозициската коалиција околу Партијата на слободата и правдата и други, меѓу кои 65 отсто се поддржувачи на зелено-левичарската коалиција.

Социологот и истражувач на Демостат, Среќко Михаиловиќ, за белградскиот неделник Време денеска изјави дека „треба да се посвети целосно внимание на политичкиот потенцијал за поддршка на протестите за заштита на животната средина“, бидејќи фактот што тие се „поддржани од две петтини од белграѓаните и повеќе од една третина од српските граѓани, не е занемарлив “.

Според Демостат, протестите имаат сè повидлива „политичка боја“, потврдена со погласните барања од корпусот на конзервативните и национално ориентирани партии, движења и коалиции да се откаже од проектот за експлоатација и преработка на литиумската руда.

На барањата за суспендирање на проектот се приклучиле движењето Двери на Бошко Обрадовиќ, коалицијата НАДА на Демократската партија на Србија, Движењето за обнова на Кралството Југославија и уште дваесетина организации што укажуваат на можни катастрофални последици од проектот за Лозница и Ваљево, а и за некои други делови од западна и централна Србија.

Протестите ги иницирало движењето „Еколошко востание“ кое собира десетина невладини организации, а владејачките партии ги обвинуваат за политички амбиции и обид за соборување на Александар Вучиќ.