Бугарија реагираше исклучително остро на одлуката на Холандија да не ја прими земјата во Шенген и на коментарите на холандскиот премиер Марк Руте, кој се сомнева во бугарската способност да ги заштити своите граници.

„Наместо европска солидарност, Бугарија добива цинизам!“. Така, претседателот Румен Радев на Фејсбук го коментираше ставот на Холандија да ја спречи Бугарија да стане дел Шенген и да ја пушти Романија да влезе.

„Неодамна тројца бугарски полицајци загинаа чувајќи ја надворешната граница на Европската унија. Денеска премиерот на Холандија Марк Руте недозволиво предложи оваа граница да се мине за 50 евра“, посочува Радев.

Вршителот на должноста вицепремиер и министер за внатрешни работи Иван Демерџиев во неделата остро реагираше и на вчерашната одлука на Холандија да го блокира пристапот на Бугарија во Шенген.

„Република Бугарија е полноправна членка на Европската Унија, која вложува извонредни напори да ја гарантира безбедноста на своите партнери. Бугарските безбедносни сили секојдневно со своите тела го штитат мирот на сите европски граѓани, вклучително и на холандските, на најтешката копнена надворешна граница на Европската унија, и покрај зголемениот миграциски притисок – 4 пати поголем од лани“, рече Демерџиев.

Тој потсети и дека тројца бугарски гранични полицајци ги загубија животите додека ја штитеа безбедноста на ЕУ.

„Предлозите дека можете да ја поминете границата за 50 евра се крајно навредливи. Нашите напори не заслужуваат занемарување! Нашите напори не заслужуваат навреди! Ја минимизиравме секундарната миграција кон централна и западна Европа, плаќајќи висока цена“, коментира Демерџиев.

„Во последните месеци нашата земја вложи извонредни напори да ги исполни сите барања на нашите европски партнери. Нашата земја успешно помина две последователни инспекции под раководство на Европската комисија. И двете завршија со извештаи во кои категорично се наведува дека нашата земја ги исполнува сите барањата на шенгенското законодавство. За возврат, наместо европска солидарност, добиваме занемарување и дискриминација. Цената за нашето членство во Шенген не може да биде достоинството на бугарските полицајци! Не сме подготвени да платиме таква цена!“, рече министерот за внатрешни работи Демерџиев.

Официјалниот министер за правда Крум Зарков од своја страна посочи дека Бугарија ќе влезе во Шенген за неколку дена или за неколку месеци.

„Руте даде изјава дека за 50 евра може да се помине границата. Бугарите загинаа за да не чуваат само нас, туку и нив. Руте да се биде внимателен. Ова нема само така да помине“, истакна Зарков за bTV.

„Не се работи за емоции, туку за право. Сè што е кажано е направено. Не очекував ваква реакција. Преземаме многу чекори во оваа насока. Тоа е постојана борба. Не сакам да се борам против корупцијата заради Холандија, туку заради нас. Она што го кажа Марк Руте не е став на Европа. Европската комисија на највисоко ниво, Европскиот парламент и сите земји-членки освен една се на страната на Бугарија“, додаде тој.

Копретседавачот на „Продолжуваме со промената“ Кирил Петков коментира дека Бугарија заслужува да биде полноправна членка на Шенген.

„Пред една недела отворено разговарав со холандскиот премиер Марк Руте и инсистирав на решителните чекори преземени од последната редовна влада на земјата, како и обврзувачките обврски според Планот за закрепнување и отпорност за да се обезбеди владеење на правото и одлучна борба против корупцијата, да се има предвид при носењето на одлуката. Ја истакнав подготвеноста на „Продолжуваме со промената“ да работиме на овие цели, без разлика на нашата позиција во парламентот, како и да ја обезбедиме безбедноста на нашите граници“, напиша поранешниот премиер на фејсбук.

Проширувањето на Шенген зоната со Хрватска, Романија и Бугарија е вклучено во агендата на состанокот на министрите за внатрешни работи и за правда од Европската унија на 8 декември. Одлуката за прифаќање на нови земји се носи едногласно, па гласот „не“ на Холандија е сосема доволен за блокирање на Бугарија.

 

НЕ СМЕ ЛУЃЕ ОД ВТОР РЕД: Незаслужено и понижувачко – бугарски реакции за блокадата за ШЕНГЕН

Се очекува да се гласа за две одделни одлуки – за Хрватска и за Романија и Бугарија.

Хрватска ужива целосна поддршка. Сигналите од Австрија во моментов се дека ќе се спротивстави на приемот и на Бугарија и на Романија.

Според дипломатски извори, тешко дека двете земји ќе бидат разделени.

Фото: Профи