Активистите на СДП фрлаа цреши кон Курти, кој потоа влезе во зградата преку таен влез, придружуван од обезбедувањето. Според медиумите, причина е албанскиот договор со Србија за регистарските таблички.

СДП тврди дека Курти користел датуми и рокови за да ја промовира сликата на отпорот.

– Ги користи разговорите со граѓаните како платформа за бегство од главната тема. Курти е заинтересиран вчерашната тема што поскоро да се заборави, бидејќи зад прифаќањето на некоја ситна тема, како што се табличките, се криеше едно големо прашање, прифаќањето на Заедницата на српски општини. Тие рокови требаше да ја потхранат сликата за отпорот кој не успеа. Премиерот го голташе секој нивен збор. Исто како во басната за цреши. Граѓаните на државата неселективно ја јадат штетата. Господине премиер, црешите се само за вас – тврдат од СДП.