Во нападот е убиен и возачот на автобусот и уште едно лице. Портпаролот на полицијата за регионот Пеќ, Фадил Гаши, изјавил дека во автобусот во моментот на пукањето имало осум патници, јавува „Клан Косова“, кога маскираниот напаѓач ненадејно отворил оган кон возилото. Дел од медиумите објавија дека наводно се работело за одмазнички чин, зашто напаѓачот претходно бил исфрлен од автобусот зашто ги задевал девојките во возилото..