Косовското Министерство за правда ги тужеше Општина Будва, Црна Гора и компанијата “Sunraf beach properties“, барајќи враќање на 4.500 квадратни метри земјиште на шеталиштето во Рафаиловиќи, каде порано беше детско одморалиште, јавува подгорички Вијести.

Во тужбата се тврди дека тие го купиле одморалиштето “Ganimete Terbeshi“ пред шест децении.

Тужбата за утврдување на правото на сопственост, до којашто имал пристап Вијести, е поднесена до Основниот суд во Котор.

Косовското Министерство, кое го претставува Косово како обвинител, бара судот во Котор да донесе привремена мерка за забрана за располагање и отуѓување на земјиштето на пена од морето до крајот на судскиот спор.

На атрактивната парцела се гради станбен комплекс.

Детското или младинското одморалиште подоцна го доби името Лахор, по истоимената компанија од Приштина.

По војната во 1999 година, седиштето на компанијата од Приштина беше преместено во Црна Гора, а потоа и приватизирано, односно продадено.

Распадната зграда на поранешното одморалиште е срушена и започна изградбата на катна зграда.

Тужителот посочува дека Косово е сопственик на споменатиот имот и како доказ приложува наводен купопродажен договор склучен на 22 март 1961 година во Окружниот суд во Котор, кога парцелата од 4.555 квадратни метри ја купил Советот за социо-политички и социјални работи на поранешната социјалистичка автономна покраина (САП) Косово и Метохија.

Општина Будва, претставена од Секретаријатот за заштита на имотот, предводена од Никола Пламенац, ја оспори тужбата на косовската администрација, барајќи од судот да ја отфрли како неуредна.

Тие укажаа на приговорот на стварна легитимација, бидејќи како што е наведено во „приложениот доказ, не е можно со сигурност да се донесе заклучок за постоењето на реално – активната стварна легитимација на тужителот во врска со спорните парцели“ .

„Прашањето дали тужителот е или не е„ наследник “на САП Косово не е предмет на приватно меѓународно право, туку станува збор за меѓународно јавно правен карактер и судот не е надлежен да даде„ одговор “на тоа прашање “, се вели во одговорот на општината Будва како второобвинета.

Општината е на ставот дека тужбеното барање нема правна основа во Регулативата на УНМИК за овластувањата на привремената управа на Косово од јуни 1999 година, ниту во Резолуцијата 1244 на ООН спомената во тужбата.

Спор и околу Каменово

Еден од повеќедецениските спорови во име на косовската влада е барањето на локалната Агенција за приватизација за враќање на 33.000 квадратни метри земјиште во заливот Каменово, каде порано се наоѓаше одморалиштето на работниците на Косово и Метохија.

Банката стана сопственик на уделот по договорот од 2017 година со компаниите „Атлас Инвест“ од Подгорица и „ВБ Холдинг“ од Кипар, кои платија повеќе кредити со преземање на удели.

Агенцијата за приватизација на Косово не се откажува да докаже дека компанијата “Rekreatus” од Приштина е вистински сопственик на 33 илјади квадратни метри на морската пена, а не истоимената компанија чие седиште е во Будва.

Како што беше кажано претходно за „Вијести“, “Rekreatus“ е поранешна синдикална компанија од Приштина, која имаше одморалиште на Каменово и планираше да изгради слично во Улцињ.

Под неразјаснети околности, компанијата беше преместена во Будва за време на војната во 1999 година, а „Атлас груп“ ја купи во 2002 година за 60 илјади евра.

Одморалиштето веќе подолго време е надвор од функција, останаа само трошни и неупотребливи бараки, но до ден денес во заливот не започна изградбата на луксузно туристичко одморалиште, како што беше планирано во планските документи.

Локалното го бара и локалното население, кое исто така тврди дека им е украдено земјиштето.

Жителите на Каменово и Свети Стефан се борат повеќе од една деценија за враќање на, како што тврдат, украдената дедовина.

Основниот суд во Котор донесе привремена мерка за забрана за отуѓување, располагање и оптоварување на земјиштето пред 15 години.

Локалните жители, исто така, сакаат да докажат дека никогаш не им била платена такса за експропријација, но и дека скоро половина од земјиштето било незаконски одземено и изградено одморалиште.

Патем, по турбулентните настани во поранешна Југославија, косовската Влада, како што претходно објавија во медиумите, бара враќање на 172 имоти во поранешните југословенски републики, од кои најмалку 42 во Црна Гора.