Дали некои вакцини се поефикасни од другите? Што покажаа претходните студии?

“Првата доза на вакцина Pfizer е многу ефикасна, но антителата не се единствената мерка за ефикасност. Што се однесува до нив, сите вакцини се покажаа многу добро.

Вакцината Pfizer со првата доза произведува антитела најбрзо, но Sputnik V и Кинеските вакцини исто така имаат добри резултати. Кинезите реагираат малку подоцна, но тоа не треба да ги загрижува луѓето “, изјави за Јутро na Прва ТВ, д-р Марија Гњатовиќ, соработник за истражување во Институтот за примена на нуклеарна енергија ИНЕП.

Оние кои биле вакцинирани со кинеската вакцина, треба да проверат за антитела две недели по втората доза, или подоцна. Производителите препорачаа дека нивната вакцина ќе штити до две години.

„Врз основа на вредностите на антителата што се создаваат, верувам дека тоа е така, затоа што вредностите на антителата се создаваат слични на оние кога некој е заразен и има сериозна клиничка слика, а таквата заштита трае повеќе од година “, посочува Гњатовиќ.

Во следните неколку месеци работите ќе бидат појасни, бидејќи вакцинираните лица ќе бидат следени, па истражувачите ќе можат да добијат повеќе одговори и поцелосни податоци за склоноста на антителата да опаѓаат во различни вакцини.

Во моментов, Синофарм има најмалку информации за кинеската вакцина, бидејќи таа започна да се применува малку подоцна, но генерално, сите вакцини имаат многу добри резултати кога станува збор за производство на антитела, потенцира Гњатовиќ.

Што се однесува до руската вакцина Спутник V, антителата се произведуваат нешто подоцна отколку со вакцината Пфајзер, и таа работи многу добро кај луѓето кои имале корона вирус и веќе имаат некои антитела, објаснува таа.

Што се однесува до вакцината АстраЗенека, Гњатовиќ вели дека се очекуваат многу слични ефекти како кај Спутник V, бидејќи се работи за ист вид вакцина.