Грција не ја признава независноста на Косово и нема индиции дека тоа ќе се промени, смета претседателот на Граѓанската партија на Грците во Србија, Василиос Провелегиос.

Тој е убеден дека владата во Атина која ќе ја признае независноста на Косово, ќе падне.

Притисоците врз Атина за признавање на независноста на Косово траат со години, но Грција успешно им се спротивстави и нема причина да не остане така, посочува тој.

„Нема ништо од признавањето“, експлицитно рече Провелегиос во врска со наводите за зголемениот притисок на големите сили врз Грција да ја признаат независноста на Косово.

Тој апелира до носителите на одлуки во Грција да бидат поактивни во лобирањето за српското прашање на Косово и Метохија.

„Ако, поради политичките поместувања на светско ниво, Грција на крајот го признае Косово, тоа ќе биде поттик за другите четири членки на ЕУ да ја признаат независноста на Косово“, рече Провелегиос.

Според него во случај грчка влада да го признае Косово тогаш  грчкиот народ ќе реагира како во 1999 година, кога НАТО ја бомбардираше СР Југославија.

„Ако грчкиот народ беше горд и храбар да ги искаже своите сочувства, љубов и пријателство кон Србија за време на бомбардирањето и цела Атина да се собере на концертот на Микис Теодоракис за поддршка, не гледам дека тие сега дејствуваат поинаку“, рече тој.

Одлуката на Атина да го признае т.н. Косово негативно би влијаело на традиционалните пријателски односи меѓу Србија и Грција, вели Провелегиос, но тој изразува сомнеж дека тоа ќе се случи.

Тој додава дека Атина и Приштина развиваат билатерални односи во економијата насочени кон отворање економски патишта со цел послободна трговија и проток на стоки и луѓе, наведувајќи дека Србија го прави истото.

Развојот на билатералните односи меѓу Атина и Приштина треба да се сфати сериозно, и затоа Србија треба да ги зголеми дипломатските активности на сите нивоа во Грција, каде што, како што рече, живеат 30.000 Срби.

„За пофалба е што Грција успеа да одолее на притисоците на големите сили и да не го признае Косово, но треба да работиме многу понапорно за да ги промовираме позициите на Србија во Грција, треба да го негуваме и да го подигнеме нашето пријателство на уште повисоко ниво и да спречиме какво било логистички активности како лоби за независност на Косово “, рече Провелегиос.

На прашањето зошто се споменува Грција како „нов удел“ во решавањето на косовското прашање, со оглед на тоа што други четири членки на ЕУ не го признаа Косово, Провелегиос рече дека причината е што Србија и Грција се две православни земји чии народи се многу блиски.

„Грција е пријателска земја и е секогаш со Србија, исто како што беше Србија со Грција во минатото. Тие односи треба да се негуваат така што Грција да остане голем сојузник и пријател на Србија“, наведува Провелегиос.

Атина ќе ја подигне соработката со Приштина на политичко ниво, но нема да ја признае независноста на Косово, оценува дописникот на грчкиот јавен сервис во Белград, Никос Пелпас, повикувајќи се на дипломатски извори во Атина.

На прашањето како грчката јавност ќе реагира на евентуалното признавање на т.н. Косово, Пелпас верува дека нема да има потреба од реакција.