Албанија, која се потпира на хидроенергија, и самата се соочува со суша и затоа мора да увезува енергија.

Претходно, косовската компанија за дистрибуција на енергија, КЕДС, започна со прекини на струја во 8 часот наутро поради недостаток на домашно производство и високите увозни цени. Потрошувачите ќе беа шест часа вклучени и два часа исклучени, изјави портпаролот на КЕДС, Виктор Бужала.