Поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ рече дека војната во СФРЈ тајно отишол да разговара со Ханс Дитрих Геншер, тогашен министер за надворешни работи на Германија.

– Отидов таму и сметав на 20-минутна средба со Геншер. Му реков дека нема повеќе оабој да би можела да преживее  Југославија, дури и во конфедералниот модел, и дека ако Европа не ги признае новоформираните држави, ќе има војна на целата наша територија. Дека ќе биде крваво во Хрватска, брутално во БиХ и дека на крајот, Србија ќе се капе во крв, вели Месиќ.

Тој додава дека се е тоа затоа што светот не призна на време дека Југославија не може да преживее.

– На ова Геншер се сврте кон Господ и го праша дали го блефирам. Божо му рече дека тоа е моја политичка проценка. Останавме на состанокот четири часа, изјави Месиќ.

Месиќ вели дека Геншер го прашал кој ќе ја признае Хрватска.

– Почнав да набројувам: „Вие, Унгарија …“ Тој рече дека треба да одиме во поинаква насока, од оние кои беа неутрални во Втората светска војна. И тогаш тој го зеде телефонот и го повика министерот за надворешни работи на Исланд и се согласи дека тие први ќе не признаат (Исланд беше првата земја на НАТО што ја призна Хрватска). Се вратив во Загреб, а потоа отидов на состанок во Ватикан, која беше втора земја што не призна – опиша Месиќ.