Јункер: ЕУ да се отвори кон Западен Балкан за да нема нови војни

Претседателот на Европската Комисија, Жан-Клод Јункер изјави дека Европската Унија треба да се отвори кон прифаќањето на нови членки од Западен Балкан, за да се избегне ризикот од нови војни во регионот.

Јункер, обраќајки се во Европскиот парламент, нагласи дека доколку ЕУ не се отвори кон овие земји, кои се наоѓаат во многу комлициран и трагичен регион, и доколку не им пружи европска перспектива, постои можност за враќање на војната во ова подрачје, каква што имаше во 90-те години.

„Не сакам да видам нова војна на Балканот, па затоа мораме да се отвориме за нив“, рече Јункер.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари