Јапонската компанија Нидек, производител на електрични мотори, веќе отвори компанија во Србија, неофицијално беше потврдено за белградските медиуми. Нидек веќе ја регистрираше компанијата во АПР во Белград.

Пристигнувањето на овој гигант беше најавено како „револуција во реиндустријализацијата“ на Нови Сад, а компанијата треба да инвестира околу 1,9 милијарди долари во изградбата на фабриката.

Фабриката во Србија ќе стане еден од најголемите центри за производство на јапонската компанија во Европа, што ќе достигне годишно производство од 200 000 до 300 000 единици до 2023 година.

Јапонските медиуми порано пишуваа за доаѓањето на Нидек во Србија. Така, на почетокот на ноември, деловниот дневен весник Nikei во Токио објави дека компанијата ќе инвестира 200 милијарди јени (1,9 милијарди долари) во изградба на фабрика за мотори на електрични возила.

Претседателот на јапонската компанија Јун Секи ја посети Србија во септември кога разговараше со претседателот Александар Вучиќ за можна инвестиција.

Делегација од Нидек, предводена од Секи, исто така ја посети областа Север 4 во индустриската зона во Нови Сад во тоа време за да истражи потенцијална локација за проектот.

За потенцијалното доаѓање на Нидек порано зборуваше и градоначалникот на Нови Сад, Милош Вучевиќ, кој изјави дека тоа ќе биде револуција во реиндустријализацијата за Нови Сад.

„Дадовме најдобри услови, тоа ќе биде револуција во реиндустријализацијата на Нови Сад и нашата држава“, рече тогашниот градоначалник на Нови Сад. Два европски града се натпреваруваа со Нови Сад за оваа голема инвестиција на Нидек.

Nidek Corporation е јапонски производител на електрични мотори и има најголем удел на глобалниот пазар за мали вретеновисти мотори кои напојуваат погони на тврдиот диск.

Заклучно со 2017 година, компанијата има 296 подружници лоцирани, освен во Јапонија, и низ цела Азија, Европа и Америка.