Вечерва словенските социјал-демократи гласаа за недоверба на владата на Јанез Јанша, но неуспешно. Само 40 пратеници беа ЗА, а потребни се најмалку 46 од вкупно 90, колку што има парламентот.

Со “ЗА“ 40 члена, наспроти 7 члена. Карл Ерјавец не беше избран за нов премиер, владата не падна.

Ова се резултатите од тајното гласање за конструктивниот предлог за недоверба на коалицијата КУЛ во владата на Јанез Јанша, што започна нешто пред 21 часот. По цел ден парламентарна расправа на вонредна седница, тие беа прочитани од спикерот на парламентот Игор Зорчиќ (СМК).

Дадени се 53 гласачки ливчиња. 6 беа неважечки. За гласање на недоверба, на Ерјавец му требаа најмалку 46 гласа на пратеници.

“Жалам што имаше само 40 гласа. Пресметав дека ќе има уште неколку”, рече неуспешниот мандатар Карл Ерјавец веднаш по гласањето. Гледате, имаше 42 потписи под првото предлагање на недоверба. Очигледно дека сè уште не е дојдено време за промени“, коментира тој за резултатот.

„Очигледно, Националното собрание ја оценува политиката на владата како добра“, рече тој.

По вечерното гласање, премиерот Јанез Јанша уште еднаш ги покани сите парламентарни групи да соработуваат „во надминувањето на епидемијата и во заедничките напори за благосостојбата на Словенија“.

„Не градиме на незадоволство, има доволно простор за секого и сите можеме да се препознаеме во боите на Словенија“, напиша тој на Фејсбук и „утре е нов ден“.

„Прашањето, сепак, е што ќе се случи по завршувањето на овој мандат за околу една година, кога гласачите ќе одлучат. Ако не порано, тогаш ќе има „час на вистината. Ако не порано, часот на вистината ќе биде на изборите“,  изјави несудениот мандатар Карл Ерјавец.

Тој сега ќе се фокусира на консолидирање на партијата Десус. Да ја подготви за парламентарните избори. Без разлика дали тој исто така го разбира резултатот од гласањето како недоверба на пратениците на партијата кон него лично, тој одговори дека не сака да шпекулира кој не го поддржувал, бидејќи гласањето било тајно.

Премиерот Јанез Јанша на Твитер го коментираше резултатот дека „КУЛ/коалицијата“ изброи и откри дека не се за сите од СД, Левица, ЛМШ и САБ.

“Неискористените гласачки ливчиња исто така можат да не загрижат“, рече претседателот на ЛМШ Марјан Шарец по гласањето. Секој што не го поддржа гласањето за недоверба, ќе го издаде својот предлог-закон на изборите, рече тој.

КУЛ гласаше како што беше договорено, коментирајќи го резултатот од тајното гласање.

“Четири „основни“ партии на КУЛ ја завршија својата работа, вели Шарец. Без разлика дали биле и сите во Десус, или отидоа против нивниот претседател …кажува резултатот. Коалицијата КУЛ останува силна, има алтернативна програма и се покренати интерпелации против министрите на владата во Јанша, рече Шарец.

Коалицијата КУЛ е убедена дека ќе мора да ги интензивира своите активности и да биде помалку мека. Тактиката на чекање не функционира во последно време, процени тој.

– Денес секој може да биде премиер, резултатот ќе биде ист. Ако луѓето што (не) ги преземаат гласачките ливчиња не видат дека државата не оди во вистинската насока, дури сто премиери не би успеале, смета Шарец.

„Сега се само избори важни“, вели тој.

По гласањето, водачот на парламентарната група на СД, Матјаж Хан, рече дека сите пратеници на СД гласале за недоверба. Тој додаде дека очекувал повеќе гласови, но дека сега е задача и на коалицијата и на опозициската политика да ги решат проблемите што ги мачат граѓаните.

„Поставивме гласање за недоверба со добра волја дека пратениците, под маската на анонимноста, ќе се одречат од поддршката на владата на Јанша за заеднички, а не личен интерес. Ова не се случи, но не значи дека Јанша победи, тоа е сè “, твитна координаторот на Левицата, Лука Месец по гласањето.

– Следните десет месеци нема да бидат исти како последните десет, предвидува тој.

За Аленко Братушек, претседател на САБ, втора партија во алијансата КУЛ, „има многу повеќе гласови за конструктивна недоверба отколку против и многу јасна порака“.

Братушек уверува дека недовербата кон владата на Јанша ја поддржале сите заменици на партијата.

Значи, коалицијата на Јанша оди напред. Според претседателот на НСи, Матеј Тонин, агонијата на „безнадежноста“ конечно заврши.

Претседателот на СМЦ, Здравко Пошивалшек, на Твитер го коментираше неуспешното гласање за недоверба на владата, во кое е вклучена и неговата партија.

Извор: Вечер.ком