Според податоците од излезната анкета на агенцијата Галуп, ГЕРБ-СДС oстана првата политичка сила.

Еве како би изгледало расчленувањето на мандатите во парламентот според анкетата на Галуп, спроведена и финансирана од НОВА.

ГЕРБ-СДС ќе има 65 пратеници во пленарната сала. Вториот според резултатите – „Продолжуваме со промената“ – има 50 пратеници.

39 ќе бидат народните избраници на ДПС. Следува БСП со 31 место во Националното собрание.

Со 7 помалку ќе имаат „Преродба“.

Пратеничката група на „Демократска Бугарија“ ќе смета на 19 свои претставници, а ИТН на 12.

Фото: принтскрин нова