Резултатите од излезната анкета во 20 часот покажуваат разлика од 7-8 проценти во корист на ГЕРБ во однос на „Продолжуваме со промената“. За партијата на Бојко Борисов гласале 25,8 отсто, додека „Промена“ на Кирил Петков и Асен Василев има поддршка од 18,5 отсто од гласачите, јави БГНЕС.

На трето место е ДПС со 13,5%. Следат БСП и Вазраждане со минимална разлика во корист на социјалистите. Според тоа, за нив гласале 11,3% и 10,2%. Последен сигурен учесник во следното Народно собрание е „Демократска Бугарија“ со околу 7%. Засега под линијата се формациите на Слави Трифонов „Има таков народ“ и на Стефан Јанев – „Бугарски подем“. Имаат поддршка од околу 3,6%. Само две партии поминуваат 1%, тоа се ВМРО и „Стани.БГ“, за нив гласале 1,2% односно 1,4%.

Галуп: 8-партиски парламент

• ГЕРБ – 24,6%

• ПП – 18,9%

• ДПС – 14,8%

• BSP – 10,9%

• Преродба – 10,1%

• ДБ – 7,4%

• ITN – 4,6%

• Пораст – 4,0%

Тренд: „Васход“ и ИТН се на прагот

• ГЕРБ-СДС – 25,7%

• ПП – 18,5%

• ДПС – 13,4%

• BSP – 11,5%

• „Преродба“ – 10,1%

• ДБ – 7,4%

На прагот на новиот парламент, засега останува „Бугарски подем“, кој ја доби довербата на 3,7 отсто од гласачите, како и ИТН со резултат од 3,6 отсто.

Алфа истражување: 7-партиски парламент

• ГЕРБ – 25,5%

• ПП – 19,9%

• ДПС – 14,4%

• BSP – 10,2%

• Преродба – 10%

• ДБ – 7,9%

• ITN – 4,2%

Според податоците од излезната анкета на Галуп кои ги обезбеди Нова ТВ, за доделување на мандатите во идниот парламент, ГЕРБ-СДС ќе има 65 места во пленарната сала.

Вториот според резултатите – „Продолжуваме со промената“ – има 50 пратеници.

39 ќе бидат народните избраници на ДПС.

Следува БСП со 31 место во Националното собрание.

Со 7 помалку ќе имаат „Преродба“.

Пратеничката група на „Демократска Бугарија“ ќе смета на 19 свои претставници, а ИТН на 12.