Италија пресуди за нејзини војници, зошто не и за нашите граѓани? Српски адвокати подготвуваат тужба против НАТО за бомбардирање со осиромашен ураниум

Синоќа беше формиран правен совет да се подготви тужба против 19-те земји-членки на НАТО кои учествувале во бомбардирањето на Србија со осиромашен ураниум. Како што изјави адвокатот Срѓан Алексиќ, во советот се наоѓаат нишки правници, адвокати, лекари и универзитетски професори, а подоцна ќе бидат вклучени експерти од цела Србија кои ќе ја изготват тужбата за процеси кои ќе се водат пред судовите на Италија, Франција, САД и други земји од болни лица или нивните семејства.

Во тужбата ќе бидат наведени имињата на жртвите, а Нишките адвокати очекуваат помош од колеги од земјите членки на НАТО, пред се од Италија, бидејќи во оваа земја потсетува Алексиќ, отиде најдалеку во овој случај со судската пракса, со цел да се најде причинско-последична врска помеѓу престој на нивните војници во Косово и Метохија и заболувањето од рак. Италијанската парламентарна комисија ја воспостави оваа врска и сега се обидува да донесе закон за надоместоци за болните војници.

Некои од нив добија и судски процеси, со надомест, но адвокатот Алексиќ вели дека италијанската  практиката е ветер во грб за нав и дека тие работат на заштита на српските граѓани и започнување на постапката пред тамошните судови.

Италија пресуди во корист на војниците

Овој нишки доктор по право има и лични причини за оваа иницијатива, бидејќи е роден во село Буштрање, недалеку од Прешево, каде што речиси половина од селото по бомбардирањето почина од рак. Претходно, умирале по двајца - тројца, а сега осумдесет проценти умираат од оваа болест.

Иницијатори на Советот во Ниш најавија меѓународна конференција посветена на овие тврдења во мај, но се знае дека на Здружението за борба против ракот во Белград веќе организираше слична акција, пред српската влада. Претседателот на Здружението професор Слободан Чикариќ вели дека на таа иницијатива претходат два симпозиуми, врз основа на кој е формулиран ставот дека треба да се испита до кој степен осиромашениот ураниум влијае на зголемување на заболувања и морталитетот од рак.

Адвокатот Срѓан Алексиќ

Предлогот да се работи на овој проект е испратен и до претседателот Вучиќ, а потоа се поднесени на владата врз основа на која тројца министри, Потер, и Триван и Вулин и зборувале со делегација на Здружението. Тогаш е речено дека треба да се направи проект на кој ќе работат експерти и дека тоа е основа за тестирање на почвата, водата, храната, и контрола на јавното здравје, а особено на жителите и војници, кои биле или сега се во најпогодените области.

Д-р Чикариќ вели дека овие тестови траат најмалку две години, но дека овие активности треба да се озаконат со посебен закон во Собранието. Само врз основа на овие истраги и во зависност од нивните резултати би било можно да се формулира тужба. Останува, сепак, да се види што ќе биде од наведената иницијатива.

Професорот вели дека состанокот во Ниш е поттикнат од барањата на италијанската комисија и судските постапки пред судовите таму.

"Држев во рацете една таква пресуда, во која, меѓу другото, стои дека од повеќе од 500 италијански војници заболени се околу 400"

Се проценува дека поединечни судски постапки, кои пред странските судови се водат од српски  граѓани, веројатно ќе траат долго време, но ако со закон се формулира тужба врз основа на истражувања и докази, тогаш таа ќе има многу поголема тежина.

- Кога италијанскиот суд веќе одлучил во корист на своите војници зошто не би и во корист на нашите оштетени граѓани - вели адвокатот Алексиќ.

 

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари