По одлуката на Управниот суд во Загреб, хомосексуалните партнери, исто така, имаат право да бидат дел од постапката за посвојувањето деца. Здружението „Семејства од виножито“ официјално потврди дека партнерите од ист пол ќе имаат можност за посвојување.

Во изјавата е наведено дека по пет години правни битки, Управниот суд во Загреб кон крајот на април донесе пресуда за случајот Младен Козиќ и Иво Шегота дека не смеат да бидат дискриминирани во постапката за проценка за посвојување затоа што склучиле животно партнерство .

„Оваа историска пресуда ги отвора вратите за сите хомосексуални и лезбејски парови во Хрватска кои сакаат да станат посвоители и потврдува дека животните партнери мора да ги имаат истите права како и сопружниците во сите постапки“, соопшти Здружението, пренесува порталот Индекс.

Сега, велат тие, на потег е Министерството за труд, пензиски систем, семејство и социјална политика, кое треба да ја исправи неправдата во идните активности, имајќи ги предвид законите, Уставот, конвенциите и одлуката на Уставниот суд за згрижување грижа, која може и треба да биде поврзана со посвојување.извештаи од Здружението „Семејство виножито“.