Претседателот на Србија Александар Вучиќ наредил кревање на борбената готовност на територијата на земјата.

Доколку НАТО во рок од 24 часа не ги заштити Србите на Косово и Метохија на кои им се заканува етничко чистење после најновиот упад на специјалците на РОСА на север на КиМ и ранување на еден Србин во Звечане, тоа ќе го стори Војската на Србија

После драматичната сцена во Косовска Митровица и упадот на единиците на РОСА , кои кулминирале со ранување на Србин од страна на албанските специјалци, претседателот на Србија Александар Вучиќ итно се состанал со српските претставниците на КиМ.

Претседателот на Србија и Владата на Србија ќе донесат одлука доколку НАТО, односно КФОР не реагира во рок од 24 часа и не се заштити загрозеното српско населени на Ким тоа ќе го стори Војската на Србија.

Претседателот Вучиќ пристигнал во гарнизонот на Војската на Србија во Рашка каде што ги обиколил војниците, а потоа ќе ги обиколи и единиците на Жандармеријата во таа област.

Инаку претседателот Вучиќ гостувајќи во емисијата “ХитТвит“ на Тв Пинк 26.септември веќе зборувал за можна интервенција на Косово и Метохија доколку НАТО во рок од 24 часа не реагира на новонастанатата ситуација на север на Косово каде што повеќето живее српско населени.