Хрватскиот министер за здравство Вили Берош рече дека не размислува за казнување на оние кои не сакаат да се вакцинираат, туку бара образование и апелира до граѓаните да се вакцинираат.

„Секако, ќе мора да се прилагодиме, но не размислуваме за санкции во овој момент. Ова прашање ќе следи кога ќе видиме каков ќе биде одговорот на вакцинацијата и каква ќе биде состојбата не само во Хрватска, туку и во целина свет “, рече Берош.

„Кога станува збор за оние кои не аплицирале за вакцинација, постои база, но сега работиме на едукација и свесност за тоа колку е важна вакцинацијата“, рече Берош.

Хрватскиот министер за внатрешни работи Давор Божиновиќ денеска на прес-конференција на Главниот штаб зборуваше за дигиталните зелени сертификати, т.н. ковид-пасоши.

„Тоа не се пасоши, туку дигитални зелени сертификати кои се однесуваат на олеснување на патувањето“, рече Божиновиќ.

Тие ќе бидат интероперабилни и ќе овозможат гранична проверка и признавање на сертификати за вакцинација, прележаност и тестирање.

„Од 1 јуни ќе можеме да ги издаваме овие сертификати, што е важно за нашата туристичка сезона, но и целокупната борба против епидемијата“, рече Божиновиќ.