Штедењето секогаш е предизвик, бидејќи бара многу припреми, ако се нема високи приходи. Расходите често ги надминуваат приходите, а веќе во средината на месецот многумина едвај ја чекаат новата плата.

Ситуацијата е дефинитивно комплицирана кога имате деца, и многу основни, фиксни трошоци што треба да се покријат од месец во месец. Како да заштедите со две просечни плати, кирија за стан и две деца?

Жена од Белград, М.Ј. го откри својот „рецепт“. Таа има 35 години вработена во образование. Нејзиниот сопруг работи во државна компанија, а тие плаќаат 200 евра месечно за стан. Исто така, има огромни трошоци за храна, автомобил, облека / обувки, дополнителна храна за едногодишно бебе, градинка за поголемо дете, англиски јазик во градинка која чини 1.500 динари итн.

– Како прво, морам да кажам дека за да се решат сите горенаведени, и да се издвојат пари за море или некои непредвидени трошоци, не би било можно без дополнителен работен ангажман. Ова секако не значи дека имаме „двојни плати“, но не се потпираме само на нашите т.н. стандардни заработки – ја започнува својата приказна М.Ј. за Телеграф Бизнис.

Тој вели дека флексибилните работни места на Интернет, како дополнителни, одземаат неколку часа неделно. „За да можеме да организираме сè и да работиме од страна, имаме помош од баби и дедовци, кои се наоѓаат кога и да треба.“

– Што се однесува до самите пари, ние сме прилично рационални. Следиме акции, не купуваме импулсивно, но дефинитивно има простор за хедонизам. Одиме во ресторан како семејство барем еднаш во 10 дена. Она што не ни треба, не го купуваме. Имаме навика да одвоиме одредена сума на почетокот на месецот, оставајќи ја настрана, секогаш за некоја цел, и не ја чешкаме –  вели М.Ј.

Таа вели дека оваа година целта е море, имајќи предвид дека во 2020 година патувале само во Србија.

М.Ј. не крие дека понекогаш имаат помош од нивните родители, без разлика дали станува збор за храна  или пари. „На пример, една од бабите понуди да плати за спорт за поголемо дете“, вели таа

Сето ова, сепак, не е нешто на што се потпираат како млад брачен пар во Србија, туку волја на блиски луѓе да направат нешто. „Ние се обидуваме да бидеме што е можно посамостојни, а во исто време, ништо не ни недостасува. Ние исто така купуваме слатки и закуски, па сè што не е од суштинско значење“.

Од друга страна, оваа белграѓанка посочува дека купуваат квалитетна облека, но не премногу скапа и не премногу често. „Она што јаде пари за многумина е дневно кафе, излегување, возење такси. Ние воопшто не го практикуваме тоа”, вели таа, додавајќи дека во нивниот буџет исто така нема место за прескапа храна.