Дали 3 години затвор за надрилекарката Олгица Маркановиќ би биле соодветна казна во врска со штетата на нејзините пациенти?

Пред неколку дена беше поднесено обвинение со кое се бара 3-годишна затворска казна за српската надрилекарка Олгица Маркановиќ, која е обвинета за неовластени козметички процедури за кои немала лиценца.

Д-р Бранислав Лукиќ, овластен доктор по естетска медицина и член на Здружението на интердисциплинарна естетска и анти-стареечка медицина на Србија „СЕСИАМ“, вели дека им се јавиле околу 50 повредени пациенти на Олгица Маркановиќ.

„30 од нив поднесоа формална кривична пријава, додека 12 беа на медицинско вештачење. Таа трајно осакатила 30 жени, потоа има незаконска добивка од неколку стотици илјади евра, непријавување даноци … Не знам за што по основ таа треба да добие 3 години“, вели Лукиќ за ТВ Прва.

Тој додава дека Маркановиќ ги зголемила шансите за рак на кожата кај нејзините пациенти.

„Овие жени се повеќе подложни на рак на кожата бидејќи трајно е оштетен заштитниот слој на нивната кожа. Плазмапен апаратот не смее да ја допира вашата кожа, туку се прави сноп кој  цврстото ткиво го претвора во гасно ткиво, а таа го користела како апарат за лемење железо, горење на кожата“, објаснува докторот.

Покрај тоа, како што вели, Олгица Маркановиќ најстрашно ги навредувала жртвите, кои објавувале лоши искуства на социјалните мрежи по постапката што ја направиле во нејзиниот нерегистриран салон.

“Олгица ги навредувала жртвите, велејќи дека тие се проститутки. Нормален човек не може да мисли на тоа”, тврди Лукиќ.

Зборувајќи за тоа како е можно толку голем број пациенти да одлучиле да вршат естетски и хируршки интервенции со лажни експерти, докторот вели дека проблемот е лажното претставување, како и фактот дека овие измамници биле рекламирани од познати личности.

“Дури и јас мислев дека некои надрилекари се навистина професионални. Тие жртви треба да се разберат затоа што се измамени, им веруваа на лекарите кои рекламираа познати личности кои се уште не сакаат да ја прифатат одговорноста”, истакнува Лукиќ и тврди дека на социјалните мрежи и понатаму се рекламираат такви.