Хрватска, исто така, има свој Сан Марино, не помалку туку во непосредна близина на новивинодолската ривиера, недалеку од марината Митан.

Сан Марино или Св.Марин во последниве години, додека коронавирусот не го направи своето, се покажа како многу интересна дестинација за свадби. Дури и странци се венчаваа таму, а островот, според агенцијата за венчавки, станала популарна дестинација за свадби на источниот – кинески, но и јапонски пазар.

Ако го погледнете подетално, не е изненадувачки што привлекува внимание. Романтичното место, со розови карпи, високата трева и миризливите цвеќиња, привлекува туристи од целиот свет.

За „влез“ е доволна љубов или, можеби, само педалинка.

Старата капела со плоча посветена на римската царица Елена, исто така, придонесува за нејзиниот волшебен и романтичен изглед.

Една од интересните карактеристики на ова место се наследствата на домашните и странските туристи, во форма на љубовни завети, цвеќиња и фотографии, кои го красат островот, давајќи му, прецизно, романтична атмосфера.

Уреден е и мал камен мост за чамци и помали туристички бродови со педесетина патници, па затоа е многу посетен во текот на летниот период.