Поради случаите на пет војници позитивни на кокаин во изминатите неколку месеци, се поставува прашањето што се случува во хрватската армија.

Министерството за одбрана на Република Хрватска вели дека тие прават се за ваквите случаи да бидат што помали бидејќи имаат нула толеранција за дрога.

Поради конзумирање на кокаин, заврши воената кариера на двајца припадници на вооружените сили.

– Тие беа отпуштени, а за другите тројца членови, процесот се уште трае – вели Дејан Џидиќ, командант на воената полиција.

Меѓу нив е и специјалец, кој неодамна беше фатен во тајна акција среде ноќ. Но, нема место за посебна грижа, посочуваат од Министерството за одбрана. Се што се случува во т.н на обичниот свет, тоа се случува и во војската. Надзорот се спроведува постојано, а добиваат и извештаи за дрога.

– Потоа одиме кај целните луѓе, кога го знаеме лицето по име и презиме, за да можеме да го поврземе со тоа дело. А превентивните надзори се аналитички, па кога ќе добиеме нови војници, на пример во Центарот за обука во Пожега – вели офицерот Давор Павловиќ за index.hr.

Поради големиот број новооткриени случаи, тестирањето е засилено. Тие се спроведуваат во Министерството за одбрана во присуство на цивилни сведоци. Ако лицето сака, тестирањето се повторува во здравствената установа. Се е строго следено за да нема грешки.

– Значи, во тој случај, го носиме на лекар, доколку не ги прифати нашите резултати, лекарот ќе извади крв, ќе му се земе урината и се ќе се провери – додава Павловиќ.

Доколку се позитивни, тие се пријавуваат до Воениот дисциплински суд, кој одлучува за казната. Оние што одбиваат тестирање добиваат и дисциплински извештај. Бројот на позитивни меѓу тестираните војници не расте, според Министерството за одбрана.

– Веруваме дека е постојано на исто ниво, нема зголемувања или намалувања, едноставно спроведуваме инспекции и реагираме врз основа на доставените резултати – додава Џидиќ.

Министерството за одбрана тврди дека овие случаи биле изолирани и дека никој нема намера да продава дрога, но кокаинот, се чини, санкционираните војници го имале за лична употреба. Дали причината за консумирање дрога е прекумерна работа, неспособност да се справат со одговорноста на работа или нешто друго, останува да се истражи.