По наредба на шефот на дипломатијата, Светлан Соев, денеска во Министерството за надворешни работи е повикана амбасадорката на Република Хрватска во Бугарија, Јасна Огњановац. Таа е повикана поради изјавата на хрватскиот претседател, Зоран Милановиќ по Самитот одржан во Брдо каде што присуствуваше и претседателот Пендаровски. Хрватскиот претседател Милановиќ во изјава тогаш остро ја нападна Бугарија велејќи дека тоа што се бара од нивна страна е влегување во интимен простор. Бугарските власти велат дека оваа изјава е неприфатлива. Огњановац се обврза да му го пренесе ставот на Бугарија на Загреб.

 

Македонските учебници по историја предизвикаа кавга меѓу бугарскиот европарламентарец Ангел Џамбаски  и хрватскиот претседател Зоран Милановиќ.