Министерството за надворешни и европски работи на Хрватска (МВПЕ) денеска испрати протестна нота до Србија, во која се изразува загриженост за, како што е наведено, бројни закани, заплашувања и навреди кон претставниците на хрватското национално малцинство во Србија, по барањето да се воведе хрватски во официјална употреба.

„ По јавната дебата што следеше по започнувањето на постапката за воведување на буњевачкиот говор како официјален јазик во областа на градот Суботица, „претставниците на хрватските национални малцински институции во Суботица беа изложени на сериозни навреди, закани и заплашувања на социјални мреж “, соопшти ХФА.

Според изјавата, тие „ги пријавиле заканите до надлежната полициска администрација во Суботица и очекуваат надлежните органи на Република Србија да им обезбедат соодветна заштита и да ги гонат сторителите“ се додава во соопштението.

Според тоа, Министерството за надворешни работи побарало информации од српското Министерство за постапувањето на надлежните органи на Србија, како и мерките преземени за заштита на безбедноста на претставниците на хрватската заедница во Војводина.

Утрово, официјалната електронска адреса на Демократскиот сојуз на Хрватите во Војводина добила закана во која непознат испраќач, меѓу другото, изјави дека ќе ги „убие“ со митралез, а заканите се пријавени во полиција.

 

makfax.com.mk