На првиот ден од годинава во Сплит стапи на сила новата одлука за комунален ред со која се пропишани поголеми казни за прекршителите, па може да се очекува летово да нема туристи во костими за капење на улиците, бидејќи ако бидат фатени според правилникот за комунален ред ќе бидат казнети со 150 евра.

Покрај одење по улица во костими за капење, глоба од 150 евра е пропишана и за оние кои пијат алкохол на јавни места, а казната за шетање куче без поводник согласно одлуката за условите и начинот на чување домашни миленици изнесува 66,36 евра за физичко лице.

Од август 2020 година, градот Дубровник има слична одлука за комуналниот ред, а минатата година првите разголени туристи платија казни од 130 евра на комуналните редари.

Сплитчани и нивните гости по улиците ќе ги надгледуваат 21 комунален редари, а уште 12 ќе чекаат во зградата на градската управа. Новата сплитска одлука за комунален ред е донесена на последната седница на Градскиот совет во 2022 година, а стапи на сила од новата година.

Меѓу важните измени за туристите е забраната за поставување електроакустични уреди на терасите на угостителските објекти во зоната А, што значи дека на тие места не може да се користат звучници и засилувачи на звукот. Како што е наведено во одлуката, дозволено е изведување музика во живо без електроакустични уреди.

Секој што нема да го почитува ова правило ќе биде казнет со 1.320 евра, одговорното лице со 300 евра, а физичкото лице со 260. Максималната казна за физичките лица е 150 евра, а за најтешките прекршоци се пропишани глоби од 300 евра.

Чадорите за сонце и тенди во беж боја и без реклами

Прецизирана е и опремата што може да се постави на терасите на угостителските објекти, така што повеќе нема да има лулашки, каучи и столчиња кои не се во согласност со урбаната опрема, а тендите и чадорите мора да бидат со неутрална беж боја и без реклами. .

Новина е што оние кои нудат брза храна не можат да имаат маси и столови на јавна површина, а во центарот на градот е забрането да се нудат разни услуги за туристите, како што беше случај во претходните сезони, кога рестораните нудеа менија.

Фото: шутерсток