Прашањето е дали Соединетите Американски Држави (САД) можат да сметаат на косовскиот премиер Албин Курти како партнер, изјави денеска за Гласот на Америка американскиот амбасадор во Белград Кристофер Хил, додавајќи дека „не памети толку длабоки поделби меѓу Приштина и Вашингтон“.

„Мислам дека имаме проблем со Курти, тој не е подготвен да ги прифати нашите предлози. Ми се чини дека имаме некои многу суштински проблеми со него и не знам дали можеме да сметаме на него како партнер, но таа одлука ќе ја препуштам на нашата амбасада во Приштина“, рече Хил. Секако дека постои де- ескалација на српска страна, а очекувањата од ЕУ и САД сакаат Косово да направи чекор во таа насока, објасни тој.

Хил оцени дека Србија е конструктивен партнер во процесот на актуелната криза на Косово, но дека се очекува да ги признае косовските документи и да не ја спречи Приштина да се приклучи кон меѓународните организации.

„Многу е важно специјалната полиција да биде повлечена од општинските згради, што треба да го направат и градоначалниците, а тоа да се случи во одреден момент. И третото, малку потешко прашање е дали можете да имате нови избори“, рече Хил.

„Да бидам јасен, не сакам да зборувам за различни медиумски наводи, но рековме дека Косово ќе трпи последици во односите со нас. што е многу моќна порака. Мислам дека има единство во Квинта“, додаде Хил.

„Дали има некаков проблем со тоа како реагираат земјите од Квинтот, ќе мора да ги прашате членовите на Квинтот, но мислам дека постои став дека нешто мора да се преземе и постои загриженост за тоа како постапува Приштина, а јас Верувам дека загриженоста ја делат сите земји Квинтус“, оцени тој.

Хил објасни дека од српска страна јасно било кажано дека е важно формирањето на Заедницата на српските општини (ЗСО), што се уште е проблем за Курти, бидејќи сите други разбираат дека тоа е неопходно.

Тој истакна дека смета на Вучиќ како добар партнер и се надева дека тоа ќе продолжи.

„Бев присутен на разговорите (со Ескобар, Вучиќ и Лајчак) пред некоја вечер и можам да ви кажам дека тие ја надминаа актуелната криза во Косово. Мислам дека има разбирање со властите во Србија како да се оди напред, да се прават работите заедно, а се надевам дека и народот на Србија ќе разбере дека сакаме да соработуваме многу повеќе на политички, економски и на безбедносен план. “, изјави Хил.