Судијката Даница Маринковиќ по повод годишнината од „Рачак“ рече дека 23 години вели дека е докажано дека во Рачак немало масакр врз невини албански цивили.

Ова беше прифатено и од трибуналот во Хаг.

„Хашкиот трибунал ја прифати вистината дека немало масакр во Рачак“, изјави Маринковиќ за Косово онлајн, истакнувајќи дека никој не ги негира доказите што таа ги презентирала, особено не, како што вели, „експертите“ од Приштина.

Таа изјави дека 23 години го повторува она што го видела од првиот ден и што собрала како докази.

„Вистината е на наша страна. Она што јас го докажав и утврдив, никој не го негираше, особено не експертите од Приштина. Тие ја знаат вистината, но им одговара да манипулираат. Од измамите и лагите што ги кажа тогаш Вилијам Вокер во тоа време што беа дека се извршила агресија врз суверена држава без одлука на Советот за безбедност на ОН. Никој до денес не одговара за тоа“, рече Маринковиќ.

Таа нагласи дека и Албанците ја знаат оваа вистина и дека тоа што сè уште не им дозволуваат на Србите да кажат што е спротивно на нивниот став за Рачак е кршење на човековите права.

„Тоа е кршење на најосновните човекови права. Не се почитува правото на Србите да ја кажат вистината во нивна корист. Погледнете колку Срби се уапсени без никаква правна основа. Нивните постапки се фабрикуваат, се носат лажни сведоци. Срамно тоа и пти дозволуваат претставниците на меѓународната заедница кои треба да го штитат сечие право, особено на српскиот народ што живее таму“, рече Маринковиќ.

Таа наведе и дека судењето на Иван Тодисијевиќ е срам и преседан поради неговата изјава за Рачак, дека е направена голема неправда на Тодосијевиќ и дека првично бил осуден без никакви докази, бидејќи во неговиот немало елементи на кривично дело. изјава.

Врховниот суд во Приштина ја укина пресудата на специјалното одделение на Основниот суд во Приштина, која го осуди Тодосијевиќ на две години затвор за „предизвикување национална омраза, раздор и нетрпеливост“ и одлучи да го врати судењето на почеток, а Маринковиќ прашува какви се тие судии кои воопшто донеле осудителна пресуда за настан што воопшто не се случил.

„Човекот ја кажа вистината, а вистината што ја знам, водејќи ја истрагата и презентирајќи ги доказите, е дека немало масакр на невини албански цивили во Рачак. Докажавме дека во Хаг каде што сведочев, никој не беше обвинет или осуден“, рече Маринковиќ.

Маринковиќ изјави дека секогаш треба да се бори за правда и нагласи дека боли неправдата која им е направена на Србите на Косово.

„На србите им упаѓаат во куќи, ги претресуваат и ги апсат, тоа го нема никаде. Правдата е забранета за нас Србите“, вели Маринковиќ.