Ширум Грција избиваат пожари поради високите температури, кој во најголем дел во земјата надминуваат 40 степени.

Спрема последните информации, моментално активни се 78 пожари, чие гасење го отежнуваат ветровите Малтеми, кои дуваат во оваа доба од годината.

Засега пожарите се држат под контрола, нема човечки жртви, но матерјалната и еколошката штета се големи.

Грчката престолнина е прекриена до чад и пепел, бидејќи сеуште не изгаснат пожарот во северното предградие на Атина, кај местото Татоу.

Изгореле околу 80 куќи, пожарот е под контрола, но сообраќајот е затворен на дел од автопатот кој од север стигнува до Атина.

Жителите на Грција чии куќи настрадале во пожарот, сместени се во хотели на сметка на државата.