Минатата година германските граѓани и компании вложиле најмногу пари за купување недвижности во Црна Гора од сите странци. Некои продаваат и имот во Германија со цел да започнат туристички бизнис во Црна Гора.

Петчленото семејство Оберендер од Кобург во германската сојузна покраина Баварија првпат ја посети Црна Гора во јуни минатата година. Само два месеци подоцна купиле куќа во крајбрежната населба Утјеха кај Бар. На кратко се вратија во Германија, за од ноември трајно да ја заменат со Црна Гора.

„Прашавме пријатели за неколку земји, Бугарија, Унгарија, дури и Мексико. Како деца, неколку пати бевме на одмор во Југославија, во Дубровник. Одамна ни се допаѓа менталитетот на луѓето овде, особено кога велат: „Вие во Германија работите, а ние во Црна Гора уживаме“, велат за ДВ Ања и Ралф Оберендер.

И двајцата се информатичари, а Ралф е електроинженер. Ќерките Хана и Ела веќе се запишаа во основно училиште во Улцињ и го учат црногорскиот јазик, а по нивните стапки наскоро ќе тргне и малиот брат Макс. Го ставија својот дом во Германија на продажба и чекаат купувач.

Се повеќе Германци во Црна Гора

Оберендерите се само едно од германските семејства кои се преселиле во Црна Гора во последната година. Според податоците на црногорското Министерство за внатрешни работи, во Црна Гора која има околу 600.000 жители моментално престојуваат над 700 германски државјани.

За зголемениот интерес на Германците за доаѓање говори и тоа што минатата година германските граѓани и компании вложиле најмногу пари од сите странци во купување недвижности во Црна Гора. Во првите 10 месеци од 2022 година странски државјани и компании купиле недвижен имот во вредност од 370 милиони евра, покажуваат податоците на Централната банка на Црна Гора.

На прво место се Германците со 57 милиони евра, а потоа следат досега неприкосновените Руси со 50 милиони. На ова секако влијаеше владината програма за економско државјанство, односно добивање црногорски пасош во замена за инвестиции.

Барски Германци

„За нас не е изненадување бидејќи од многу луѓе слушнавме дека купиле куќи во Црна Гора или се преселиле овде“, велат семејството Оберендер, но нагласуваат и дека Црна Гора не е „рај“ затоа што некои Германци им се пожалиле дека платиле многу за нивниот недвижен имот во однос на реалниот квалитет што го добиле.

Германците во Црна Гора се претежно концентрирани во Бар, па затоа веќе се нарекуваат „барски Германци“. Најпознат е Михаел Бадер, кој веќе 15 години живее во населбата Утјеха и им „прва помош“ на многу сонародници кога ќе пристигнат во Црна Гора. Така им помогна и на семејството Оберендер.

Во Германија, Бадер живеел во близина на Кобленц, во сојузната покраина Рајнланд-Пфалц, а по црногорскиот референдум за независност во 2006 година купил стан во Црна Гора, како што вели, „чисто за одмор“.

„Тогаш не размислував ниту за туризам, ниту за некоја друга работа. Меѓутоа, набрзо, сосема случајно, го изнајмив тој стан и пристигнаа првите туристи. Следната година дојдоа уште повеќе. Тогаш сфатив што тоа беше можност за развој, па јас, чекор по чекор,  ја заменив Германија со Црна Гора“, вели Бадер за ДВ.

Оттогаш издава станови и со помош на своите партнери организира патувања и тури низ Црна Гора, а ја основа и фондацијата „Иднина на црногорскиот туризам“. Тој е фокусиран на туристите од германското говорно подрачје и заедно со уште двајца Германци неуморно ја промовира Црна Гора како туристичка и културна дестинација, а особено е горд на промоцијата преку германските ТВ станици како SAT 1, WDR, SWR и АРТЕ.

Некои продаваат се во Германија и инвестираат во Црна Гора

Бадер објаснува дека Германците доаѓаат во Црна Гора поради неколку причини.

„Некои веќе не се задоволни од политичката ситуација во Германија. Други сакаат да живеат каде што климата е подобра, повеќе сонце, каде има море, но и планини. Германските пензионери доаѓаат затоа што финансиски им е полесно да живеат тука. Цените енергетиката и другите работи многу скокнаа во Германија, а тоа особено ги погодува. Просечната пензија во Германија е 1.400 евра и тешко се живее од тоа, а во Црна Гора со 1.400 евра си „крал“. рече Бадер.

Освен што трошоците за живот се значително пониски, Црна Гора е привлечна за Германците и поради пониските даноци за оние кои сакаат да се занимаваат со бизнис. Тоа се главно поединци или парови без деца кои работат повеќе или помалку онлајн. Друг тип се оние кои се фокусираат на туризмот.

„Има Германци кои продадоа сè во Германија и купија имоти за да живеат и работат во Црна Гора. Други ги купуваат како инвестиција за иднината и не се секогаш таму, туку ги користат куќите само за време на одморите. И секако, оние кои планираа да се занимаваат со туризам, купиле или градат имоти за изнајмување“, вели Бадер.

Меѓу нив се и Оберендер, кои планираат да ја изнајмат својата нова куќа во Утјеха.

„Сметаме дека тоа е добра можност бидејќи гледаме дека бројот на германски туристи расте. Ако продадеме куќа во Германија, планираме да купиме повеќе туристички капацитети во Црна Гора. Дополнително, планираме да привлечеме дигитални номади од Германија кои можат да работат овде преку Интернет“, велат новопечените граѓани на Црна Гора.

Најновите туристички истражувања покажуваат дека дури 3,8 милиони туристи од Германија планираат или размислуваат да ја посетат Црна Гора во следните три години. За многумина „првата капија“ ќе бидат сонародниците во Бар. Бадер вели дека во Црна Гора ги чека сосема поинакво општество.

„Луѓето се пријателски расположени, отворени и си помагаат. Тоа веќе не е случај во Германија затоа што секој се грижи само за себе“, тврди Бадер додека тој и другите „Германци од Бар“ се обидуваат да придонесат за новата заедница, па минатата година донирале пари за противпожарната служба во Бар, по нејзината херојска борба со пожарите.