Најинтензивниот топлотен бран во годината ја погоди Југоисточна Европа, при што највисоките температури од 42 до 45 ° C се регистрирани во јужна Италија, Грција до западна Турција во последните денови, пишува Severe Weather.

Јули беше исклучително жешко во јужна и југоисточна Европа, а во почетокот на август се очекува да се засили топлотниот бран и ќе имаме нови температурни рекорди во Европа. Најлошо е во источна Италија, Грција и Турција, како и нивните соседни земји Албанија, Македонија, Косово, источна Србија и Бугарија.

Врвот на топлотниот бран може да достигне понеделник или вторник, а се очекуваат температури до +47 ° C, најверојатно во Тесалија во северна Грција, позната по високите температури. Лариса, главниот град на провинцијата Тесалија, често е најтоплата област во Грција во лето, така што ќе биде исто и за време на овој топлотен бран. Градот има официјален рекорд за највисока температура од +45,4 ° C, измерен летото 2000 година.

Над Европа е создадена „топлинска купола“, што резултира со екстремно високи температури низ Медитеранот и Балканскиот Полуостров.

Топлинска купола е термин што се користи кога област под висок притисок се надвие над голем дел од континентот и останува таму со денови, па дури и недели. Делува како капак на тенџере, држејќи многу топла или топла воздушна маса одоздола. Оваа карактеристика често се смета за одговорна за смртоносните топлотни бранови низ целиот свет.

Тековната временска шема во југоисточниот дел на Европа се предвидува да продолжи до почетокот на август и дополнително да го продолжи најинтензивниот топлотен бран во 2021 година.

Рекордните горештини се интензивираат во Грција. Измерени се температури до 45 ° С. Највисоката температура е измерена во Арфара Месинија, 44,6 ° С, потоа Петрокефали Моирон со 43,5 ° С, Спарта со +43,4 ° С, Греј Ираклион со +43,3 ° С, Тива со +43,1 ° С.

Највисоката температура во Грција на сите времиња е +48,0 ° C, регистрирана во два града, Атина и Елефина, пред повеќе од 40 години, на 10 јули 1977. Грција исто така го држи рекордот за највисока регистрирана температура во Европа.