Четиригодишно девојче во саботата околу 16.30 часот беше пронајдено мртво во автомобил во дворот на семејната куќа во селото Доња Пискавица кај Бања Лука. Тоа починало од топлотен удар поради екстремно прегревање на автомобилот паркиран на сонце во кој поминало најмалку два часа, покажа обдукцијата, пишува Аваз.

Првите резултати од истрагата укажуваат дека девојчето си играло во автомобилот, кој било паркиран на сонце. Колку точно поминала во автомобилот не е познато, но се претпоставува дека тоа е подолг период, најмалку два часа, потврди извор близок до истрагата.

Девојчето било пронајдено во автомобилот од нејзината бремена мајка. Таа се обидела да ја реанимира и повикала брза помош која, за жал, можела само да ја констатира смртта.

Локалните жители велат дека мајката била во куќата во моментот на трагедијата и го успивала својот помал син. Девојчето обично одело во куќата на нејзините баба и дедо, која е веднаш до нивната, во тоа време. Така беше и овој пат, но девојчето наводно се искрало и отишло да си игра. Иако во дворот имале мал базен со вода и песок, тоа влегло во отклучениот автомобил, кој стоел на сонце цел ден  и починало од топлотен удар.

Тие исто така наведуваат дека ова е семејство кое потекнува од Драгишевиќ во Бања Лука, но живее и работи во Германија. Пред неколку дена пристигнаа на одмор во БиХ и останаа во нивната куќа, која ја изградија недалеку од куќата на нивните родители.