Претседателот на Хрватска Зоран Милановиќ изјави дека во документите на Европската Унија никаде не пишува дека Србија мора да го признае Косово.

На прашањето да го разјасни она што останало недокажано од Преспа форумот во Македонија, дека во документите на ЕУ пишува дека Србија мора да го признае Косово, претседателот на Хрватска одговори дека никаде не пишува дека Србија мора да го признае Косово за да пристапи во ЕУ.

Додаде и дека ова е последен пат да зборува на таа тема.

Милановиќ денес на самитот на НАТО кажа и дека во Хрватска за одлуката за примање на Шведска и Финска во воениот пакт ќе одлучува парламентот и дека не е во доменот на неговата надлежност, но и дека неговиот личен став по тоа прашање нордиските земји не треба да го сфаќаат лично.

„Повеќе пати повторив и во телефонски разговор со финскиот претседател дека тука нема ништо лично што се однесува до мене, тоа се држави кои исполнуваат високи критериуми, ова што Турција го бара од нив е доста, јас сум повеќе на шведска отколку на турска страна, ќе гледаме како нештата ќе се развиваат понатаму“, кажа Милановиќ.

„Нема тајни“

„Нема тајни кои јавноста не треба да ги слушне. Зборував за проблемите на БиХ, што е безбедносен проблем и нешто што го прави нашиот живот во соседството нестабилен и лош и што загрозува најмалку половина милион граѓани на ЕУ, кои се Хрвати во БиХ, и сакам тоа да се реши. Кој слушнал, слушнал, а јас не можам многу подалеку од тоа“, рече Милановиќ.

„Овде има два типа на луѓе кои знаат многу малку или ништо. Со овие луѓе знаеме кои можат да работат и кои со години го користат своето време за да ги доближат до проблемот со кој живее и со кој се соочува Хрватска. Тие што ништо не знаат се помал проблем, тие се мнозинство, може да се работи со нив, да се разговара, да се одговара на прашања. Неколку се едноставно занемени во нивните предрасуди и поправки кои ќе биде малку потешко да се променат, но на тоа треба да се работи. И во некои ситуации, како на 23-ти на состанокот на Советот кога Украина и Молдавија го добија кандидатскиот статус, а БиХ статус кво, тоа е ситуација во која државата го користи правото на вето и секој би го добил. Така БиХ доби празни ветувања“, рече Милановиќ.

Ја критикуваше власта

„Ако другите ја завршеа својата работа, ако беа активни, а не агресивни, државите ќе се однесуваа поинаку. Некои земји се веќе материјално исцрпени, бидејќи даваат, даваат и даваат и очекуваат да бидат обесштетени. Некои земји примија стотици илјади и милиони бегалци, Хрватска не. Во овој случај, географијата се покажа како предност за Хрватска. Можеби звучи цинично, но не е“, рече Милановиќ.

Го критикуваше и тоа што во Мадрид нема никој од владата.

„За среќа, никој не забележа дека нема судски шеги, но некој треба да биде тука на овие состаноци, тоа е ваша должност. Не мора да бидете во мое друштво, но некој треба да ја претставува владата. Кој ќе оди на нивните состаноци? Амбасадор? А што ако кажам дека ми треба амбасадор? Многу неодговорно, аматерски “, рече тој.

„Хрватска мора да направи се за секому да му бидат достапни информациите, фактите, аргументите. И тогаш, ако видиме дека не оди, кажете доволно. Ние никогаш не го газиме. Мора да се игра според правилата. Денеска слушнавме 50 пати – наредба заснована на правила. Убаво е да се слушне, но потешко е да се држиме до тоа“, додаде тој.

„Нашата работа не е само да бараме туѓо внимание и разбирање, туку во некои работи мораме да користиме алатки, а меѓу нив е и блокадата. Што правеше Турција? Таа зеде дел од идентитетот на Шведска. Ќе видиме како ќе заврши. Тоа се нарекува притисок, а не уцена“, продолжува Милановиќ.

За самитот

Тој го коментираше и самитот.

„Колку и да е важна пораката до Финска и Шведска, таа допрва треба да се реализира. Русија секојдневно ја напаѓа Украина, зависи кого слушаш… според едни Украина ќе победи, според други Украина се распадна. Тој конфликт се заканува да се прелева, секој ден се повеќе и повеќе. Има работи кои можат да доведат до ескалација. Хрватската географија дава многу причини за оптимизам“, рече на крајот Милановиќ.