Обвинителството на БиХ во петокот поднесе обвинение против две украински државјанки обвинети за организирање широка мрежа на проституција и трговија со девојчиња од Источна Европа.

Асмик Шданова (60) и Наталија Начикин (32) се во притвор во БиХ, а тие се обвинети дека во периодот од почетокот на 2019 година до крајот на Јануари 2021 година на подрачјето Мостар, Бања Лука и Бјелина организирале група чија цел била трговија со луѓе.

Најмалку 17 девојчиња биле принудени на проституција

Девојчињата биле регрутирани главно од Украина и Русија и биле донесени во БиХ, каде биле принудени на проституција, а истрагата утврдила дека некои од нив имале тешки физички и психолошки последици.

Откриено е дека жртва на ланецот проституција биле најмалку 17 девојчиња принудени да даваат сексуални услуги за пари што морале да им ги предадат на организаторите.

Девојките кои би се побуниле против третманот биле малтретирани.

Обвинителството на БиХ изјави дека истрагата за овој случај е спроведена во соработка со партнерски агенции во странство, а доколку Судот на БиХ го потврди обвинението, вината на обвинетите Украинки ќе се докаже на судењето со сослушување на 42 сведоци и бројни материјални докази.

За такви злосторства во БиХ е пропишана минимална казна затвор од десет години.