Во Хрватска се води жестока дебата за тоа дали треба долгорочно, според експертите, да се укине трауматската практика на групно мерење на телесната тежина на учениците во училиштата.

Имено, Хрватскиот центар за нарушувања во исхраната дури иницираше иницијатива за укинување на мерењето на телесната тежина пред целиот клас, бидејќи, според нивните експерти, се покажало како многу стресен настан за младите луѓе кои само градат позитивен став кон нивното тело.

Тие веруваат дека учениците треба да ја измерат телесната тежина и висина во посебна просторија, а за да иницираат индивидуално мерење во училиштата, испратиле писмо до Министерството за наука и образование, но и до Канцеларијата за образование на Град Загреб.

Хрватските експерти посочуваат дека групните мерења придонесуваат за стигматизација на различноста, взаемна споредба и притисок од врсниците врз децата и младите во развој.

Учениците се мерат и пред целиот клас, а некои подоцна го опишаа искуството како „кошмар“, бидејќи се изложени на дворот на другите, но и наставниците кои јавно ќе го изразат својот „срам“ – без разлика дали се недоволна или прекумерна тежина.

Многумина бараат изговор да не бидат на час на денот кога се закажува мерењето.

Бидејќи младите се под големо влијание на мислењата и реакциите на нивните врсници за време на растењето, тоа може многу да влијае на сликата што тие ја формираат за себе. Затоа, се поставува прашањето дали постои друг начин да се мотивираат учениците и да се насочат кон здрав живот, без да се подразбира изложеност на нешто што за нив претставува стрес и срам.