Регионот на Долни Дунав се повеќе привлекува туристи, а меѓу најпопуларните дестинации се тврдината Голубац и Сребреното езеро.

Тврдината Голубац, импозантна средновековна градба, е задолжителна дестинација за странските туристи кои крстарат по Дунав.

„Генерално, мај и оваа година ни се случи неочекувано. Голем број на крстосувачи, така што во мај досега сме надминале 65.000 посетители за оваа година“, вели Искра Максимовиќ, директорка на Градската тврдина Голубац.

Благодарение на реновирањето на тврдината Голубац од 2019 година, оживеа и блискиот Голубац.

„Во последните неколку години нашата општина ја посетија околу милион туристи. Има се повеќе издавачи за сместување, се повеќе ресторани и се повеќе луѓе кои доаѓаат да купат викендици и плацови за престој во Голубац“, изјави Марко Стојаковиќ, заменик градоначалник на Голубац.

Дунав е најширок во целиот негов тек кај Голубац, дури шест и пол километри. Впечатокот дека сте на море, но и прекрасната околина не ги оставаат рамнодушни туристите.

Центарот на туризмот во овој дел од регионот на Дунав е секако Сребреното Езеро.

Оттаму патиштата ве водат до Виминациум, тврдината Рам, манастирите Нимник и Тумане, Голубац, па дури и до Лепенски вир.

„Не треба да разбереме дека ние сме конкуренција, ние сме туристичка понуда и кога ќе им го понудиме на гостите тоа што го набројав, мислам дека можам да поминам неколку дена, пет, шест дена да ги поминам и да ги посетам сите овие важни историски места. и уште неколку дена за капење на езерото, а практично е еден одмор за десет дена“, вели Драган Милиќ, претседателот на општина Велико Градиште.

Цените на сместувањето на Сребрено Језеро варираат од 1.200 до 4.000 динари дневно, во зависност од тоа дали престојувате во домашно сместување или во хотелски апартман.

Во просек туристите остануваат од три до четири дена, но има и такви кои целиот одмор го поминуваат на српско море.

„Веќе имаме оглас за седум и десет дена за летото, така што мислам дека продадовме поголем дел од јули и август, со значително зголемување на бројот на наши гости кои живеат во странство, на наши луѓе кои живеат и работат во странство, така што тие имаат потреба од одмор во својата земја“, забележува Горан Динчиќ, угостител и сопственик на стан.

И угостителите и сопствениците на станови на Сребреното езеро се согласуваат дека годинашната туристичка сезона добро започна. Дали ќе биде како рекордната 2020 година, кога многумина поради круната летуваа во Србија, ќе знаеме наесен.

Она што не смее да се пропушти е зајдисонцето во Рама.

Фото: ТОС