Српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, очекува Собранието на Република Српска да донесе заклучок за неприфаќање на назначувањето на нов висок претставник во БиХ.

Како што спомена, ако се спроведе на нелегален начин, како што рече, тоа би било случај како со повеќето претходни.

Додик иницираше претходно свикување на специјална седница на НАРС, а Колегиумот на парламентот е закажан за утре.

„Ние нема да прифатиме назначување на висок претставник ако не е во согласност со Анексот 10 од Дејтонскиот договор, што подразбира мислење на потписниците и Советот за безбедност, што досега беше почитувано само во случајот на Карл Билд “, Рече Додик за Радио Република Српска.

Доколку се случи тоа, посочува Додик, тоа именување ќе биде игнорирано во согласност со собранискиот заклучок, што бара изборот да се спроведе на легитимен начин, почитувајќи ги ставовите на страните потписнички.

Додик истакна дека ниту еден совет за спроведување на мирот не може да биде замена за страните наведени во Анекс 10.

„Очекувам парламентот да се изјасни по ова прашање и со тоа да го врати легитимитетот на Националното собрание на Република Српска да донесе одлука за сите аспекти на спроведувањето на Дејтонскиот мировен договор“, изјави Додик, пренесе РТРС.