Српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, денеска ги повика носителите на одлуки во Република Српска да соберат и да поништат во Националното собрание се што е надвор од Уставот и Дејтонскиот договор.

Коментирајќи го фактот дека Уставниот суд на БиХ утврди дека одредени одредби од Законот за шуми на Република Српска не се во согласност со Уставот на БиХ и претходните одлуки на штета на Република Српска, Додик рече дека е крајно време за Парламентот  да заседава и да ги поништи сите неуставни одлуки, и дека на Српска сака да ја прифати Дејтонската БиХ, пренесува РТРС.

– Сакаме да кажеме дека не нè интересира ниеден висок претставник, особено оној што лажно се претставува и кој би донел некои одлуки. Гледам дека денес пишува писмо, дека бара нешто, што има врска со платите, што има тој со тие работи. Нека ги реши во својата земја, а не кај нас – рече Додик.

Тој ги повика граѓаните на Српска „да ја разберат сериозноста на ситуацијата“.

Бриселските дипломати и сараевската политика „не можат да направат земја, бидејќи ние нема да бидеме во таква БиХ“, рече тој.

– Бриселските дипломати секогаш брзаат. Тие секогаш ги туркаат своите. Отсекогаш било случај она што беше споменато претходно во Сараево да биде така на крајот, па нас само ни испорачуваат барање. Нема да бидеме во таква БиХ – рече тој.