Ова го коментира вршителот на должноста вицепремиер и министер за внатрешни работи Иван Демерџиев по состанокот на Европскиот совет во Брисел.

„Прашањето беше политичко. Две држави одлучија поинаку, а 25 нѐ поддржаа безрезервно и многу далекувидно, сметајќи дека тоа беше вистинската одлука“, рече Демерџиев.

„Работата на нашето пристапување во Шенген продолжува, уверува Демерџиев. Тој добил уверување од својот колега од Шведска, која го презема претседавањето со ЕУ, дека и шведското претседателство ќе направи напори во оваа насока.