Дачиќ за договор: Косово може да добие столче во ОН, но...

Српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, рече дека Србија може да зборува за тоа Косово да стане членка на ОН само ако тоа е дел од договор со кој ќе се обезбеди можност за трајно мирно решение, во спротивно, истакна, Србија, на тоа никогаш нема да се согласи.

"Една работа е кога се зборува за тоа без да биде постигнат мировен договор, ако се имаат овие два екстремни ставови, еден - Косово како автономија во Србија, што за Албанците е неприфатливо, а вториот - дури и Косово да стане независно, а Србија да го признае и да го пушти во ОН, ова не доаѓа во обзир ", објасни тој.

"Без тоа, неразумно е да се разговара, дури и со притисок и без разлика колку ќе биде силен, Србија нема да се согласи на тоа", рече Дачиќ за Прва ТВ.

Ова беше неговиот одговор на прашањето дали е реално Србија да ја разгледува можноста за влегување на Косово како членка на ОН и ако тоа е дел од пакетот за договор.

Коментирајќи ја денешната посета на српскиот претседател на Косово како многу важна, тој вели дека е неизвесно дали ќе има мировен договор, бидејќи, како што вели, преговорите се уште не се во фаза на конкретизација.

"Не е само целта северот на Косово да остане во Србија, но мора да се најде решение за југот, кој е предизвик, бидејќи југот не е територијално врзан за централна Србија", рече Дачиќ.

Неопходно е, додава тој, без оглед на сите предизвици со кои Србија се соочува, да се направат услови за живот на луѓето во Косово и Метохија да им биде нормален, затоа што, вели, суштината е Србите да останат во Косово и Метохија.

"Без нив нема смисла да се преговара за територијата", рече Дачиќ.

Забележува дека се уште не постои идеи за тоа како да ќе се нарече договорот - обележување, ограничување, корекција на граници, размена на територии, поделба, но тој верува дека ние немаат граници, па затоа вели дека нема да биде во можност да се зборува за нивните промени.

Шефот на српската дипломатија е убеден дека е потребно, голем дел од меѓународната заедница постојано да испраќа порака до Србите и Албанците дека треба да се договорат.
Кога го прашаа да го спореди говорот на Милошевиќ на Газиместан со посетата на Вучиќ на Косово, вели дека е премногу рано, и дека Вучиќ го чекаат повеќе такви посети, но, исто така, дека ако се постигне договор, тогаш "посетата и утрешниот говор на претседателот ќе останат во историјата".

"Оваа посета има историски карактер и мислам дека ова денес е број еден настан во светот, како што беше потврдено од страна на бројот на новинари кои го следат", истакна Дачиќ.

Конечно, на прашањето на езерото и браната Газивода, рече дека кредитот за Газивода се враќа и плаќа и праша: "Кој е оној кој сега ќе го каже дека сето тоа му припаѓа на Косово?"

"Тоа е економско повеќе отколку политичко прашање", заклучи Дачиќ.

Поврзани

Најнови вести

Коментари