Морничава тишина, молк, пустош – вака е денеска во Цетиње по страшното злосторство во кое Вук Бориловиќ уби 10 лица, меѓу кои и две деца.

Во меѓувреме за прв пат се огласи и полициската управа на Црна Гора.

„Вчера, 12.08.2022 година, во 15.30 часот, од повеќе граѓани дежурната служба на Одделението за обезбедување Цетиње било известено дека во населбата Медовина било употребено огнено оружје“ велат тие.

Додаваат дека  врз основа на досега спроведените извидувачки дејствија, вклучително и изјавите, односно прибраните информации, произлегува дека околу 15 часот и 30 минути В.Б. (34) имал телефонски разговор со друго лице, чиј идентитет засега не се открива поради заштита на оштетените и сведоците, а во кој меѓу другото објавил дека му го одзел животот на семејството кое живеело со него во неговата куќа, односно две малолетни деца.

–  На овој разговор му претходеше друг разговор чија содржина и идентитет засега нема да ги откриеме од истите причини, но кои ги потврдуваат претходните наводи На местото на настанот веднаш се испратени расположливи полициски службеници. Кога стигнале, во близина на населбата Медовина, слушнале пукотници, врисоци и врева од мештаните. Во исто време, гледајќи ги, осомничениот В.Б. употребил огнено оружје против полициски службеници кои поради исполнување на законските услови возвратиле со употреба на огнено оружје со цел да го онеспособат напаѓачот, соопштија од полицијата.

Потенцираат дека тогаш од страна на полициските службеници биле испукани 20-тина проектили во правец на сторителот на тешкото кривично дело.

– При размена на оган во овој инцидент, службеник на Полициската управа е ранет во главата. Досегашните мерки и дејствија укажуваат дека еден од проектилите испукани од полициски службеници го погодил В.Б. и во таа прилика тешко го ранил. По наизменичното користење на огнено оружје од страна на полициски службеници и В.Б., според нивните изјави и пријави, во еден момент повеќе немало употреба на оружје од страна на В.Б, стои во соопштението.

Се додава дека тоа го потврдува и исказот на сведокот кој разговарал со В.Б. околу 15 часот и 50 минути, односно дваесетина минути по телефонскиот разговор претходно извршен од В.Б.

– Според исказот на сведокот, во овој телефонски разговор од 15.50 часот, В.Б. изјавил дека убил голем број луѓе и дека е тешко ранет и дека мислел дека нема да преживее, истакнаа оттаму.

– Полицијата не издаваше соопштенија од објективни причини, односно додека не се утврдат фактите и последиците од овој, за црногорски околности, несомнено невиден случај. Исто така, сметаме дека тоа беше единствениот одговорен пристап, особено имајќи предвид дека објавувањето на каква било недоволно проверена информација, која со оглед на специфичноста на околностите, би била многубројна и може да доведе до негативни последици, посочуваат тие.

Во полициското соопштение стои дека веднаш по пријава на полициски службеници за околностите на лице место и лоцирање на повредениот сторител на тешки кривични дела, како и блокирање на дел од просторот заради заштита на граѓаните и создавање предуслови за дејствување на тактичката единица, започна постапката со ангажирање на специјалната тактичка единица (ПТЈ).

– Сè уште се утврдуваат околностите, дали смртта настапила како последица на тешко повредување или последователно истрелување проектил од граѓанин на се уште неутврден начин. Во оваа смисла, полицијата има одредени податоци и индиции кои се проверуваат со понатамошни полициско-обвинителски активности, велат тие.

Полициската управа, исто така, согласно своите процедури, во рамки на целосното утврдување на фактите од овој случај, ќе ги провери сите постапувања на своите службеници со цел авторитативно да утврди дали биле во согласност со законот и стандардите.

Специјалистички преглед

Во интерес на јавноста, укажуваме дека врз основа на прибраните информации, постојат индиции, врз основа на изјави на лица од непосредното опкружување на В.Б., кои укажуваат на промени во неговото однесување, но не и на потенцијално извршување на вакво кривично дело. и по тој повод е закажан специјалистички преглед на В.Б. Исто така, нагласуваме дека нема сознанија, ниту пак е пријавено во полиција дека имало претходни конфликти, ниту пак некој претходен напад во последниот период од страна на В.Б. на семејството на закупецот. Во истата смисла, извршувањето на ова тешко кривично дело не треба да се поврзува со никакво незаконско однесување од претходниот период.

Полициската управа апелира на солидарност и овој трагичен настан да не се злоупотребува во јавниот живот и на социјалните мрежи, ставајќи го во погрешен или манипулативен контекст, бидејќи злонамерно, неточно и неосновано изнесување факти во однос на поединци, како и редоследот на настаните, не е израз ниту почитување на жртвите, ниту помагање на надлежните институции да ги завршат сите постапки во согласност со законот.

Многу е важно, особено во контекст на бројните неодговорни коментари, објави, изјави и однесување да се спречи да има причини за понатамошни конфликти меѓу семејствата, особено во рамките на негативните обичаи кои треба да се искорени на територијата на Црна Гора.

Полициската управа ќе продолжи да ја информира јавноста за сите детали од овој случај и се надеваме дека јавноста ќе разбере дека секоја информација што ја дава Полициската управа бара повеќекратни проверки за што е потребно одредено време“, соопштија од полицијата.