Војската на Црна Гора на јавен конкурс бара специјалист обучен снајперист.

Црногорското Министерство за одбрана, предводено неодамна од министерот Рашко Коњевиќ, шеф на безбедносниот сектор и лидер на Социјалдемократската партија, објави конкурс на кој се бара прием на 70 војници со договор на една година, вклучувајќи и снајперист.

Во соопштението се прецизира дека кандидатите ќе бидат распоредени во Првиот пешадиски баталјон, морнарицата, воздухопловните сили, баталјонот за борбена поддршка, четата за врски и електронско војување, како и Центарот за обука.

„Тоа може да се случи. Армијата преку јавен оглас бара специјалист обучен снајперист! Недостиг на снајперисти во Армијата на Црна Гора. „Сите отидоа во приватниот сектор“, рече пратеникот на Демократскиот фронт Небојша Медојевиќ.

Тој го прашува военото раководство:

„Каде можеше овој човек да ја заврши обуката и да има веродостојни препораки?

Добрите познавачи на воената обука се изненадени што на ваков начин се бара обучен снајперист бидејќи, како што велат, „снајперистот мора да се школува од воено средно училиште наваму, но во Црна Гора нема такви образовни институции“.

Се претпоставува дека оние кои ќе бидат примени ќе бидат испратени на основна воена обука, а потоа и на дообука во нивните единици.

Соопштението на Армијата на Црна Гора предизвика бројни коментари на социјалните мрежи.

Повеќето коментари се: „Во Шкаљари нека висат реклами на јарбол“ или „Дали ви треба препорака од кавачкиот клан?

Фото: Илустрација профи