Србија има четири барања за да се продолжи дијалогот во Брисел, пишуваат медиумите.

Во веста се наведува дека тоа не се нови барања или уцени, туку барања што произлегуваат од потпишаните договори што Приштина со години ги попречува или одбива да ги исполни.

По упадот на специјалните единици на РОС на северот на Косово и Метохија со цел да се спроведе одлуката за забрана на српските регистарски таблички на Косово и Метохија, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, јасно рече дека не ја гледа поентата на продолжување на разговорите во овој момент.

Тој ги истакна клучните точки за продолжување на дијалогот: Брисел да каже дали има договор од Брисел или не, вооружените трупи да се повлечат од север, да се поништи пресудата против Иван Тодосијевиќ и да се обезбедат лиценци за двајца Срби компании за електрична енергија.

Тој на тој начин практично ги посочи најконтроверзните точки од договорот од Брисел, кои албанската страна не ги спроведува.

  1. Формирање на ЗСО

Приштина 3077 дена не ја исполни обврската за формирање на Унија на српски општини, што е клучна точка од Бриселскиот договор, потпишан во 2013 година, па затоа од Белград доаѓа прашањето дали тој документ се уште важи. Договорот беше ратификуван и од Приштинското собрание, што значи дека за косовските Албанци, тој треба да има сила на меѓународен правен договор. Сепак, уставниот суд на Косово суспендираше 22 од 23 точки од договорот за формирање на ЗСО, што значи дека сака да ја сведе оваа заедница на ниво на невладина организација, што е неприфатливо за Белград и не е во согласност со Бриселскиот договор.

  1. Пристигнување на специјалните сили само со дозвола

Според договорите од Брисел, Приштина не може да испрати силно вооружени сили, ниту полиција ниту кој било друг, на северот на Косово, без дозвола од КФОР и согласност на српската заедница во Косово и Метохија. Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, пред неколку месеци, повтори дека Косовските безбедносни сили, од кои Приштина, спротивно на меѓународното право, сака да направи војска, не можат да одат на север без зелено светло на КФОР и Алијансата.

  1. Енергетика

Белград во неколку наврати побара регистрација на две српски компании за време на дијалогот во Брисел, што е предвидено со договорот од 2013 година, со цел да се продолжи непречено снабдување со електрична енергија на северот. Приштина упорно одбива да издаде лиценци за две српски компании, „Електросевер“ и „ЕПС трговија“, кои би функционирале како подружници на компанијата ЕМС на Косово.

  1. Правосудство

Пресудата против Иван Тодосијевиќ, бидејќи ја кажа вистината за случајот Рачак, не само што отвори „лов на Срби“ поради изговорен збор, туку укажа и на друга точка од бриселскиот договор што Приштина не ја почитува. Имено, во тричлениот апелационен совет што го судеше Тодосијевиќ, двајца судии мораа да бидат Срби, што не беше случај, потсетува Новости.