Додека Чешка е „заклучена“ од Божиќ, Србија, е европски пример во темпото на вакцинирање, полека се враќа во нормала, посочува чешки „Парламентарен лист“.

Додека Чешка заостанува позади скоро Европа во стапката на вакцинација на населението против ковид-19, Србија станува сила за вакцинација. Досега нарача 15 милиони дози, ризичната популација е практично вакцинирана и наскоро ќе започне со сопствено производство на рускиот Спутник В.

Чесите, како и Србите кои се трајно населени тука, одат во Белград на вакцинација, наведува овој медиум.

Во текстот се посочува дека Србите навреме набавиле доволен број вакцини од сите достапни типови, а во моментов дури имаат и вишок.

Тој додава дека вакцинираат и граѓани на странски земји без никаков проблем, бесплатно, посочувајќи дека некои Чеси исто така ја користеле таа можност.

„Србите, сепак, се дури и подалеку од Чесите отколку што првично се очекуваше. Иако сè уште имаме остри политички дебати за тоа дали треба да се обидеме да ја купиме руската вакцина, во Србија тие не само што вакцинираат со неа од самиот почеток, туку, тие ќе произведат тоа е резултат на долгогодишните напори на српскиот претседател Александар Вучиќ, кој традиционално води дипломатска политика на „сите азимути“, соработка со сите“, вели медиумот.

Весникот посочува дека министерот за здравство на Чешка, Јан Блатни, ги обесхрабрува Чесите да не се вакцинираат во странство.

Чешката Република не може да биде одговорна за последиците, рече тој минатата недела. Но, ние не слушнавме точно какви се последиците.

Србија исто така купува вакцини од истите компании како Чешка, и покрај руските и кинеските вакцини, ги има Фајзер и АстраЗенека. Единствената разлика е во тоа што Србите имаат доволно вакцини, наведува„ Парламентарен лист.