Централата на Дајнерс во Србија уапсена, дали Дајнерс Македонија и сопругот на Шекеринска се дел од измамата од 20 милиони евра?!

ИЗМАМА ТЕШКА над 20 милиони евра - уапсена група која лажирала финансиски извештаи на "Дајнерс", а уделите им ги продавале на Хрвати.

Поранешните одговорни лица на компанијата "Дајнерс Клуб интернешнал Белград" ДОО Белград Обрад Сикимиќ (1961) и Енес Зајмовиќ (1979), беа уапсени заедно со Небојша Станивуковиќ (1974) и Иван Петковиќ (1979), поранешни одговорни лица на општи и и правни работи и Секторот финансии на истата на компанијата, под сомнение дека сториле кривично дело злоупотреба на службената должност од одговорно лице во соучесништво и причиниле штета на компанија од Загреб од 20.361.197 евра (20 милиони евра)

Исто така, уапсена е и Јасминка Илиќ (1954) поранешно одговорно лице на Секторот за финансии на компанијата "Дајнерс Клаб интернешнал Белград ", поради основано сомнение за сторено кривично дело злоупотреба на позицијата на одговорно лице во помагање.

Сомневањата се дека Обрад Сикимиќ, одговорното лице на компанијата "СКБ Капитал С.А." од Луксембург, кој исто така беше одговорно лице на "Дајнерс Клаб интернешнал Белград ", заедно со другите осомничени организирал составување на лажни финансиски извештаи да се покажат позитивни финансиски резултати на компанијата "Дајнерс Клаб интернешнал Белград " ДОО.
Сикимиќ е осомничен дека во текот на 2015 и 2016 година му наредил на Енес Зајмовиќ и на Ивана Петковиќ и Јасминка Илиќ да се прават промени во финансиските извештаи со цел финансиските резултати и состојба на "Дајнерс" да се прикажат позитивни.

Петковиќ и Илиќ се осомничени, ова го правеле со менување на податоците во табелата главна книга за 2015 и 2016, години кои им се, по налог на Енес Зајмовиќ, доставувани од еден од службенците од Секторот за ИТ, а тие, по измените, му ги враќале поради имплементација во сметководствената компјутерска програма.

Обрад Сикимиќ, директор на "Дајнерс Клаб интернешнал Белград" и кум на Божидар Јанковски

Со измама им го продале уделот на Хрватите

Иако свесни за фактот дека финансиските показатели се променити и дека тоа не е вистинска и објективна слика на финансиската состојба на компанијата "Дајнерс Клаб интернешнал Белград ", тие, како што се сомничат, во постапката за преговори со овластените претставници на "Ерсте Кард Клуб" ДОО Загреб, доставиле така лажно сочинети финансиски извештаи на компанијата од Загреб, која на таа основа, извршила погрешна проценка на вредноста на капиталот и донела одлука за купување на удели на "Дајнерс". Меѓу тие извештаи беше последниот финансиски извештај од 28 февруари минатата година, во кој состојбата на обврски кон добавувачи е прикажана намалена за 7,140.798 евра , побарувања кон купувачи прикажано е со зголемена вредност за 12.535.040 евра, а состојбата на обврски кон членови на основа на депонирани, а непрокнижени депозити е прикажано намалено за околу 685.368 евра.

На овој начин, на "Ерсте Кард Клуб" ДОО Загреб му е предизвикана штета од 20.361.197 евра, додека Обрад Сикимиќ е осомничен дека за себе прибавил противправна имотна корист во износ од 4,545.104 евра.

По налог на Јавното обвинителство за организиран криминал, на осомничените им е наредено задржување до 48 часа по што, со кривична пријава ќе бидат приведени пред јавен обвинител.

„Ерсте кард клуб" стана сопственик на „Дајнерс" во Србија, Македонија и во Црна Гора

Проневери и во 2017 и во 2013 година

Престижната глобален ланец на кредитни картички "Дајнерс" во Србија претрпе криза по 21 години работа и, каде што недостасуваат најмалку 3,5 милиони евра, пишуваа српските медиуми во 2017 година.

И сето тоа поради поранешниот менаџмент, предводен од страна на добро познат бизнисмен Обрад Сикимиќ, пишуваа српските медиуми.

Тогаш, многу продавници и фирми решија да ги одбијат Дајнерс картичките, откако доверителите, малопродажните синџири, ја блокираа компанија "Diners Club International Белград (DCIB)" за износ од 432 милиони денари, или 3,5 милиони евра. "Ерсте кард клуб" тогаш соопшти дека е поднесена кривична пријава против поранешни раководни луѓе на Дајнерс Клуб Белград поради затаени обврски кон доверители и неисправно прикажување на побарувањата.

Ерсте Македонија соопшти дека нема проблем со картичките во Македонија.

Хрватската компанија од СКБ Капитал од Луксембург во март 2017 го купи Дајнерс Клуб Интернационал Белград предводен од Обрад Сикимиќ. Дајнерс Клуб Интернационал Белград е основана во 1996 година како независна франшиза за Србија, Црна Гора и Македонија.

Дајнерс незаконски давал кредити и картици во Србија со години

Имено, надлежните институции за контрола на финансиските текови во Србија - Народната банка на Србија и Министерството за финансии немаат јасен одговор кој на било која законска основа и дозволил на приватната компанија Дајнерс клуб да издава платежни картички и кредити!

Уредбата за класификација на дејности според која "Дајнерс", како компанија што не е под контрола на НБС, е регистрирана за вршење на "други кредитни услуги", која вклучува издавање на кредити и платежни картички, беше донесена во 2010 година или пет години по Законот за банките, каде е предвидено дека никој друг освен банката не може да прави такви трансакции.
Додека Народната банка со години предупредува дека оваа компанија (Дајнерс Клуб интернационал Белград) нелегално работи, Министерството за финансии избегнува конкретно да се изјасни за бизнисот на Дајнерс.

Ако "Дајнерс клуб интернешнал Белград" не може да ги отплати долговите кои се над една милијарда динари, и ако нивниот имот биде запленет, бидејќи е под хипотека, доверителите од Србија нема да имаат кого да контактираат за надомест и помош, открива "Ало!" во 2013 година.

Дајнерс Словенија заглави во финансиски малверзации и затајување данок

Во 2014 година, најбогатиот Словенец и сопственик на "Дајнерс Словенија", Томаж Ловше, го чекаше стартот на судскиот процес каде што одговараше за финансиски малверзации и затајување данок, за кои му бараа осумгодишна затворска казна. "Дајнерс Словенија" повеќе не е негова, туку е дел на групацијата "Ерсте банк", благодарение на која франшизата продолжи да функционира.

Скандалот со "Дајнерс Словенија" беше откриен во август 2013 година, кога словенечката полиција го уапси сопственикот, Ловше. Ловше кон крајот на ноември, по три месеци минати во притвор, беше пуштен да се брани од слобода за досега највисоката кауција во историјата на Словенија - еден милион евра.

Токму тој е основач на "Дајнерс Клуб Словенија" уште во 1993 година, кој оттогаш е сопственост на "Финдеј ентерпрајзис" со седиште на Девствените Острови, фирма чиј сопственик, секако, е Ловше. Нешто слично е и во "Дајнерс Македонија", каде што основач е фирма од европскиот даночен рај, Луксембург, која се јавуваше и како сопственик на станбен простор во ГТЦ, а Божидар Бобо Јанковски е директор, односно овластено лице.

Истрагата против Ловше и неговите најблиски соработници покажала дека тие успеале да инкасираат над девет милиони евра од корисниците на картичките "дајнерс", кои во Словенија ги има околу осумдесет илјади. "Дајнерс Словенија" не го почитувала договорот со трговците кај кои можело да се пазарува со нивните картички и не ги подмирувала побарувањата, па затоа била блокирана и употребата на овој вид картички.

Тоа се однесувало не само на Словенија, туку во целиот свет, бидејќи никаде не ја примале картичката издадена од "Дајнерс Словенија". Затоа, уште во мај 2013 словенечката централна банка, Банката на Словенија, ја одзема лиценцата за работа, а франшизата ја купува "Ерсте кард клуб", дел од групацијата "Ерсте банк".

Директорот на Дајнерс Македонија аболициран за затајување данок во висина од 300.000 евра

Во февруари 2016 година, скопското обвинителство поведе постапка против Божидар Јанковски, сопруг на заменик претседателката на СДСМ Радмила Шеќеринска, за „злоупотреба на службена положба и овластување". Обвинителството побара мерки на претпазливост за Јанковски, и тоа привремено одземање на пасошот и обврска за повремено јавување во суд. Тој се сомничеше дека како директор на Дајнерс Македонија, злоупотребувајќи ја службената положба и овластување, сам од себе изнајмувал станови со што затаил околу 300.000 евра.

Според пријавата на полицијата , во периодот од 1 јануари 2009- та до 31.12.2013- та година, односно во периодот од 5 години, по основ на закуп на станови, Божидар Јанковски и неговата мајка во својство на физички лица закуподавци од една страна и повторно пријавениот од друга страна како одговорно лице во Дајнерс Клуб интернационал МАК ДООЕЛ како закупец, склучил повеќе довори за закуп на станбен простор. Станува збор за три станови во Скопје и еден во Охрид. На тој начин, Јанковски сам на себе за кирија си платил над 300.000 евра за помалку од 5 години.

Кириите на становите кои сам на себе си ги изнајмувал се движеле од рекордната 5.300 евра месечно за стан на улицата Хаванска во скопско Тафталиџе, 2.600 евра за станот на Партизанска и 2.100 евра месечно за стан на улицата Васил Ѓоргов во Скопски Центар. За станот во Охрид, киријата која Јанковски како директор на Дајнерс Клуб МАК ДООЕЛ си ја плаќал сам на себе изнесувала 1.800 евра.

Името на Божидар Јанковски, во јавноста познат како Бобо Дајнерс се најде на списокот на помилувани лица од стана на Претседателот Ѓорѓе Иванов. Според информациите кои може да се најдат во Службен весник, сопругот на Шеќеринска е ослободен од кривично гонење за кривичните дела поврзани со изнајмувањето на становите на сопствената фирма. Тој се сомничеше за злоупотреба на службената положба и даночно затајување бидејќи сам на себе си ги изнајмувал 4 стана за месечна крија меѓу 1.000 и 5.000 евра и за 5 години извлекол на 300.000 евра од својата фирма.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари