Дождлива пролет во која бурите на Балканот ќе подранат и преку Средоземното Море ќе се прошират во Европа предвидуваат од Accuweather во својата прогноза за годинава. Можни се поплави во југоисточниот дел од континентот. Северните земји пак, би можеле да имаат повеќе од обичните количини снег до крајот на март поради нешто што се нарекува стратосферско нарушување на поларниот вител.

– Со оглед на тоа колку е топло Средоземното Море, бурите би можеле да обезбедат дополнителна влага и да доведат до зголемување на заканите од поплави. Ова е особено загриженост за западните падини на Апенините и Динарските Алпи, објасни метеорологот Тајлер Ројс.

Преуранетата бура низ јужна Европа во март може да предизвика суша во земји како Велика Британија, Ирска, па дури и делови од Франција. Годинава многу земји имаат невообичаено сува клима, што предизвикува загриженост за идните нивоа на водата не само кај жителите, туку и кај животната средина.

Затоплувањето ќе се случува од Рим до Букурешт. Можни се поплави во северна Италија под Алпите, кај реката По. Синоптичарите велат дека снежните наноси во поголемиот дел од швајцарските, австриските и италијанските Алпи се 60-70 отсто под типичниот износ за почетокот на март.

Топењето на снегот од италијанските Алпи секоја година помага да се олеснат борбите за наводнување.

Како што започнува пролетта, можеме да видиме како се појавуваат немирни услови низ Пиринејскиот Полуостров пред трендовите да станат посуви и жешки подоцна во периодот – објасни вишиот метеоролог, Алан Руперт.

Истовремено, Велика Британија го забележала најсушниот февруари во последните 30 години. Франција имала 32 денови без дожд со што е поставен рекорд од 1959 година. Во 2020 година, сувиот период траел 31 ден. Истовремено, торнадо беснееше во регионот Понтарион во земјата, што беше предизвикано од грмотевиците кои ја тресат земјата од почетокот на март.

Се смета дека температурите и врнежите пролетва во Европа ќе бидат малку над историскиот просек.

На 9 март, Центарот за предвидување на климата на NOAA официјално објави дека фазата на бурата Ел Нињо-Јужна осцилација преминала од Ла Ниња во неутрална, што значи дека ниту Ел Нињо ниту Ла Ниња не се во тек. Оваа неутрална фаза се очекува да трае до почетокот на летото кога повторно ќе премине во Ел Нињо.