Според бугарските медиуми, Пендиков поднел пријава до бугарското министерство за внатрешни работи бидејќи на социјалните мрежи добил заканувача порака на македонски јазик. Надлежниот обвинител побарал да се изврши проверка на наводите од пријавата.